Pierre-Yves Dermagne is de nummer 1 van de PS in de federale regering.
Foto: Belga

Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS): "Staatshervorming is politieke fictie"

Voor de Franstalige socialisten van de PS is een nieuwe staatshervorming na de verkiezingen van 9 juni geen prioriteit. Een tweederdemeerderheid vinden om die staatshervorming uit te voeren is "politieke fictie". Dat heeft PS-kopstuk en vicepremier Premier Pierre-Yves Dermagne gezegd bij RTL-TVi, de Franstalige commerciële omroep.

Naar eigen zeggen wil de N-VA alleen in een federale regering stappen als het land in een nieuwe, confederale plooi kan worden gelegd. Daarvoor is een staatshervorming nodig, en dat kan alleen via een tweederdemeerderheid in de Kamer. N-VA-voorzitter Bart De Wever kijkt daarvoor in de richting van de PS.

Bij een vorige regeringsvorming waren er gesprekken tussen PS en N-VA, maar het kwam niet tot een akkoord. "We hebben dat toen gedaan omdat iedereen ons vroeg, zelfs smeekte om met de N-VA te onderhandelen", zegt Dermagne.

"Het was onze verantwoordelijkheid als grootste Franstalige partij om te gaan onderhandelen met de grootste democratische partij aan Vlaamse kant. Dat is wat we deden om de impasse te doorbreken na honderden dagen van impasse en het ontbreken van een volwaardige federale regering."

Ook die gesprekken leverden niets op, en uiteindelijk kwam de Vivaldi-regering uit de bus, zonder de N-VA.

Geen prioriteit voor de PS

Onder Vivaldi verdween het communautaire thema naar de achtergrond. "We vinden het geen prioriteit", zegt Dermagne.

"Vandaag liggen de prioriteiten op het sociaal-economische vlak en op het vlak van veiligheid. Als je naar het politieke landschap kijkt, is er ook gewoon geen tweederdemeerderheid om een staatshervorming uit te voeren."

"De PS heeft altijd open gestaan voor dialoog, maar we zeggen nu dat dit niet de prioriteit is", aldus de vicepremier. 

Dermagne herhaalt wat PS-voorzitter Paul Magnette gisteren al zei aan HLN en De Tijd. "Een staatshervorming onmogelijk", aldus Magnette. Volgens de PS kost zo'n staatshervorming alleen maar meer geld. 

Wel of niet met Vlaams Belang?

Aan Vlaamse kant is er al maanden een discussie over een mogelijke samenwerking tussen Vlaams Belang en N-VA op Vlaams niveau. Dermagne dringt aan op duidelijkheid bij N-VA: "Je hoort soms iemand bij N-VA zeggen dat die samenwerking nooit kan, terwijl andere belangrijke stemmen het niet willen uitsluiten. Ik dring aan op helderheid bij de N-VA."

Als de N-VA een coalitie met Vlaams Belang aangaat, zet de partij zichzelf volgens Dermagne buitenspel op federaal niveau, want dan verandert ze van een partij waar je mee kan spreken naar een "te mijden partij".

Meest gelezen