De details over zijn ‘succesvol’ zakenleven zijn vaag en hij was al betrokken bij twee mislukte overnames: wie is Mark Campbell, de man die KV Oostende wil kopen?

Wat wordt de toekomst van KV Oostende? De kustclub blijft in de Challenger Pro League en heeft een overname nodig. De Engelse groep Apex lijkt een voorname kandidaat en zakenman Mark Campbell kwam al onderhandelen bij KVO, maar wie is die man? De details over zijn ‘succesvol’ zakenleven zijn erg vaag en eerdere overnamedeals met Sunderland en Falkirk draaiden uit op een sisser.

Jürgen Geril

De voorbije weken vertoefde Mark Campbell - een man met een witte baard - al in Oostende. Hij ging bij KVO al op prospectie en voerde onderhandelingen.

Wie de wereldbekende reeks Sunderland Til I Die zag op Netflix kan zijn gezicht herkennen. In de docu zie je Campbell - nu een vijftiger - samen met een zakenpartner praten met toenmalig Sunderland-eigenaar Stewart Donald. Het idee was om zo’n 64 procent van de aandelen van de League One-club te kopen. Voor die miljoenendeal zou hij het vehikel Fairway Sports Capital gebruiken, maar een deal kwam er nooit. “Het was geen kwestie van geld”, zou Campbell later zeggen. “Een paar zaken maakten een akkoord toen onmogelijk. De timing was voor ons zeer belangrijk. Je koopt zo’n potentieel grote club niet zomaar.”

KV Oostende is sportief gered, maar wat met de toekomst?© RUDY DECLERCK

Ongeveer op hetzelfde moment wilde Mark Campbell de Schotse derdeklasser Falkirk kopen. Hij had er eveneens grote plannen. Dat Falkirk zou eerst een satellietclub worden voor Sunderland. Daarna kon Falkirk uitgebouwd worden tot een prestigieuze Schotse topclub. Een nieuwe jeugdacademie, investeringen in het stadion, focus op de jeugd… Daarvoor was John Park in beeld. Een Schotse talentscout die eerder voor Celtic werkte en daar Moussa Dembélé, Victor Wanyama en Virgil van Dijk hielp lanceren. Er waren plannen om zo’n 350.000 pond te betalen voor de meerderheid van de aandelen en 10 miljoen te investeren.

Vastgoed en koffie?

De Schotse club beschreef zijn nakende komst zelfs in een statement op hun website: Mark Campbell is a low key but highly succesful business man with a lifetime interest in football. Een onbekende, maar erg succesvolle zakenman dus. Hm. Ook deze deal sprong finaal af. “De wetgeving maakte het niet makkelijk om voor het dubbel eigenaarschap van Falkirk en Sunderland te gaan”, was één van de verklaringen.

Wie evenwel dieper graaft in het Sunderland-dossier, ontdekt vooral dat Mark Campbell en zijn potentiële mede-investeerders niet de nodige bankgaranties op tafel legden of konden leggen. Campbell stak zich nochtans niet weg. Bij Falkirk ging hij zelfs naar een meeting met de fans om zich voor te stellen. Toen iemand daar vroeg hoe hij aan zijn fortuin kwam, antwoordde hij: “Ik ben een Engelsman die zaken deed in New York. Neen, ik ben geen beursmakelaar. Ik zit in vastgoed en verkocht enkele grote buildings in New York. Er waren ook wat projecten in het Verenigd Koninkrijk en in de koffie-kleinhandel boerde ik goed. Een koffiehandel in Manhattan.”

Het vastgoedbedrijf Markel Group was/is onder meer gevestigd in een fancy gebouw in het hartje van New York, maar wat zegt dat allemaal? Heel veel details bleven vooral erg vaag. Toen Campbell twee jaar later ook interesse toonden in de Engelse club West Bromwich Albion ontdekten voetballiefhebbers zelfs dat hij in 2010 een pub bezat die failliet ging en dat hij toen in het Engelse Kent leefde. Al lag dat dan blijkbaar weer aan zijn scheiding. Een ontslagen werkneemster van Markel Group klaagde Mark Campbell overigens aan voor grensoverschrijdende belaging, maar ook dat werd geregeld.

KVO-stadion overnemen

Op zijn minst roept het verhaal achter Mark Campbell een groot aantal vragen op. Het kan zijn dat hij met het consortium Apex - dat KVO wil overnemen - een nieuwe groep sterke investeerders heeft gevonden om zijn voetbaldroom toch waar te maken. De groep is alvast op goeie weg om met Marc Coucke een akkoord te sluiten over de KVO-tribune die de Belgische miljardair nog altijd bezit en Mark Campbell verkent al zowat een jaar het terrein bij KVO.

KV Oostende - dat ook nog één of twee andere gegadigde kopers in het vizier heeft - heeft de overname sowieso nodig om een profclub te kunnen blijven. Het wordt sowieso nagelbijten tot alle papieren getekend zijn en het broodnodige geld is overgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer