De Banneuxwijk is van oudsher een sterk verharde wijk.© RR

Plus ArtikelVergroening

Hasseltse Banneuxwijk wordt 2.000 vierkante meter groener

Hasselt -

Hasselt gaat op drie plaatsen in de Banneuxwijk 2.000 vierkante meter verharding vervangen door groen. Dat gebeurt in het kader van het project ‘Banneux Onthardt!’. Dat extra groen komt op het kruispunt van de Hadewychlaan met de Ruusbroeclaan, in de Vinkenlaan en de Banneuxstraat.

Dirk Jacobs

“Burgers, instellingen en het stadsbestuur gaan hier samen aan de slag om de meest verharde buitenwijk biodiverser en klimaatrobuuster in te richten”, legt schepen Nele Kelchtermans (RoodGroen+) uit. “De Banneuxwijk is van oudsher een sterk verharde wijk, met cijfers die zelfs gelijkaardig zijn aan het stadscentrum en de wijken binnen de Singel. De verhardingsgraad bedraagt er liefst 58,8 procent, tegenover gemiddeld 22,3 in Hasselt. Met ‘Banneux Onthardt!’ willen we dat cijfer aanpakken en omlaag halen. We slaan de handen in mekaar met Kindercampus Mozaïek, Kindsheid Jesu, vzw Kids en Corda Campus, die elk een project op hun eigen terrein zullen uitvoeren. Ook burgers worden aangemoedigd om in de eigen (voor-)tuin te ontharden. Maar als stad moeten we ook kritisch kijken naar ons openbaar domein en daar zelf aan de slag gaan.”

Ontwerper

“Er liep de voorbije maanden een participatietraject dat 15 verharde locaties opleverde waarvoor buurtbewoners graag een groenere invulling zouden zien. Deze 15 locaties zijn door experten beoordeeld op het vlak van hun bijdrage aan de klimaatadaptatie, impact op de verkeersafwikkeling en kostprijs. Zo is een rangschikking opgesteld. Rekening houdend met het beschikbare budget, starten we met de drie hoogst gerangschikte locaties”, zegt schepen Kelchtermans. “Het grootste project, ruim 1.000 vierkante meter, omvat de rijweg tussen de twee groenzones en een deel van de verharde speelruimte aan het kruispunt Hadewychlaan met de Ruusbroeclaan. Dat wordt ‘groenblauw’ ingericht. In de Vinkenlaan pakken we 540 vierkante meter aan die onthard kan worden door het verleggen van de rijweg. En in de Banneuxstraat ten slotte gaan we 410 vierkante meter ontharden in de zones tussen de huidige looplijnen en parkeerplaatsen op het pleintje. De lager gerangschikte zones kunnen in functie van het resterende budget op een later tijdstip aangepakt worden. Er wordt nu een ontwerper aangesteld om samen met de buurt de plannen vorm te geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer