Hossein Amir-Abdollahian© AP

Iran: “Contact met VS om nucleair programma opnieuw op te starten”

Iran heeft contact met de Verenigde Staten om de onderhandelingen over zijn nucleair programma opnieuw op te starten, zo melden Iraanse media zondag. De Iraanse krant Shargh schrijft dat de Iraanse VN-delegatie in New York de gesprekken coördineert.

Bron: BELGA

Volgens Shargh leidt de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken de onderhandelingen niet langer, maar wel Irans VN-ambassadeur Amir Saeid Iravani. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian bevestigde zaterdag dat er tijdens zijn verblijf in New York ook over de nucleaire deal gesproken werd. Hij gaf evenwel geen verdere details. Wel zei hij dat Iran geïnteresseerd is in een “diplomatieke oplossing” voor de conflicten in het Midden-Oosten. 

Iran had in 2015 na het afsluiten van een internationaal nucleair akkoord beloofd om zijn nucleaire programma te beperken. In ruil daarvoor werden westerse sancties opgeheven. Het pact moest voorkomen dat het land kernwapens zou ontwikkelen. Nadat de VS zich in 2018, onder toenmalig president Donald Trump, uit het akkoord hadden teruggetrokken, draaide Teheran de beperkingen terug. Naar verluidt wil Iran het recente militaire conflict met aartsvijand Israël gebruiken om het akkoord nieuw leven in te blazen.

In ruil voor de door het Westen geëiste de-escalatie zouden er nieuwe nucleaire onderhandelingen komen. Iran wil zo de sancties verlichten die het land verlammen. Het geplande bezoek aan Iran van de topman van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) moet waarschijnlijk in dezelfde context gezien worden.

Tegelijk prees de hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, zondag het “succes” van de strijdkrachten bij de grootschalige aanval op Israël vorig weekend. De aanval met meer dan 350 drones en raketten die grotendeels werd afgeslagen door Israël en zijn bondgenoten, illustreert volgens hem de “grandeur” van Iran op het wereldtoneel. Het was de eerste keer dat Khamenei zich uitsprak sinds het offensief, dat een vergelding was voor de aanval begin april op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus.

Israël beloofde een militair antwoord op de Iraanse aanval en voerde vrijdag volgens Amerikaanse media een aanval uit in de buurt van de stad Isfahan. Iraanse media reageerden koeltjes op het incident en spraken niet van een buitenlandse aanval. Ook ayatollah Khamenei repte niet over die mogelijke Israëlische aanval.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer