Volgens Bolsonaro weet "de hele wereld" dat onze meningsvrijheid bedreigd wordt.
Foto: AP

Duizenden aanhangers Braziliaanse ex-president Bolsonaro betogen voor vrije meningsuiting

In de Braziliaanse grootstad Rio de Janeiro zijn op vraag van de extreemrechtse oud-president Jair Bolsonaro duizenden mensen de straat op gegaan om te betogen voor de vrijheid van meningsuiting. Volgens Bolsonaro en zijn aanhang wordt die bedreigd door het Braziliaanse gerecht, en bij uitbreiding door de Braziliaanse regering van president Lula da Silva.

"De hele wereld heeft weet van de dreiging waaronder onze meningsvrijheid gebukt gaat", zegt Jair Bolsonaro, die president was tussen 2019 en 2022. "Laten we vreedzaam op straat komen om de democratie en onze vrijheid te verdedigen, zonder affiches en spandoeken."

De meeste deelnemers aan de betoging in Copacabana, in Rio de Janeiro, zijn in het geel en groen getooid, de nationale kleuren van Brazilië. Velen onder hen dragen een shirt van de nationale voetbalploeg.

Conflict met justitie

Bolsonaro werpt zich op als de grote verdediger van de vrijheid sinds Elon Musk, de eigenaar van X, begin deze maand in conflict raakte met Alexandre de Moraes, rechter aan het Braziliaanse Hooggerechtshof. In naam van de strijd tegen desinformatie heeft die verschillende accounts van bekende Braziliaanse ultraconservatieven laten afsluiten.

Musk, die sympathie heeft voor Bolsonaro, beschouwt De Moraes als een "dictator" en eist zijn afzetting. De Moraes heeft een onderzoek naar Musk ingesteld wegens "criminele instrumentalisering van X".

Bolsonaro heeft politieke agenda

Bolsonaro en de zijnen leggen een verband met de politiek. Volgens hen staat het Hooggerechtshof te veel onder de invloed van de regering van president Luiz Iñacio 'Lula' da Silva, die volgens hen de vrijheid wil beknotten.

Maar Bolsonaro heeft ook een persoonlijke reden om uit te halen naar rechter De Moraes. Vorig jaar besliste het hoogste electorale hof, voorgezeten door De Moraes, dat Bolsonaro zich tot 2030 niet meer verkiesbaar mag stellen omdat hij leugens heeft verspreid over fouten bij het elektronische telsysteem bij de verkiezingen.

Bolsonaro houdt nog altijd vol dat hij - en niet Lula - de presidentsverkiezingen van 2022 heeft gewonnen. Hij wordt er ook van verdacht dat hij mede daardoor zijn aanhangers ertoe heeft aangezet om de regeringsgebouwen in de hoofdstad Brasilia te bestormen. 

Twee maanden geleden lokte een steunbetoging voor Bolsonaro in de grootstad São Paulo nog 185.000 deelnemers.

Meest gelezen