Met de nodige vertraging komt de herinrichting van het kruispunt N79-N78 in Vroenhoven nu echt in zicht.© eva

Plus ArtikelVerkeersveiligheid 

Herinrichting kruispunt Vroenhoven komt er drie jaar na eerste aankondiging eindelijk aan

Riemst -

De langverwachte herinrichting van het kruispunt van de Maastrichtersteenweg (N79) met de Burgemeester Marresbaan (N78) in Vroenhoven ligt eindelijk in het verschiet. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 18 mei.

Eddy Vandoren

Al in de zomer van 2021 kondigde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan dat het werk nog dat najaar zou aanbesteed worden. Er moesten toen nog enkele grondverwervingen gebeuren, maar dat leek een eenvoudige klus. Het werd uiteindelijk bijna drie jaar. Nu het openbaar onderzoek gestart is, betekent dit dat het project in zijn administratieve eindfase zit. “Er komen nieuwe en bredere fietspaden, veilige fietsoversteekplaatsen, aangepaste veiligere kruispunten, vernieuwde wegverharding en nieuwe parkeerplaatsen. Bijkomend wordt een nieuw gescheiden rioleringsstelsel voorzien”, aldus AWV.

Opmerkelijk is dat de huidige bushaven van De Lijn op de hoek van de N79 en de Heukelommerweg verdwijnt. Ze wordt omgevormd tot een parking voor veertien voertuigen met ruime fietsenstalling. De verharding wordt gedeeltelijk opgebroken, enkele bomen worden gerooid en er komt rondom een afschermende haag. Het huidige middeneiland in de Heukelommerweg wordt versmald.

“De Heukelommerweg en Burgemeester Marresbaan worden ook gedeeltelijk heraangelegd, terwijl de zone tussen het fietspad, de rijweg en de middeneilanden ingevuld wordt als groenzone”, aldus AWV.

Fluvius zal in de projectzone van de Maastrichtersteenweg een nieuwe, gescheiden riolering aanleggen waarop afvoer van de Burgemeester Marresbaan zal aansluiten. Op de Heukelommerweg worden ook rioleringswerken uitgevoerd en de gracht ter hoogte van Tommendael wordt opnieuw ingebuisd.

De plannen van het ingrijpende project liggen nog tot en met 18 mei na afspraak ter inzage bij de gemeente Riemst of kunnen geraadpleegd worden op www.omgevingsloket.be. Na het openbaar onderzoek beslist het Departement Omgeving uiterlijk in eind juli over de vergunning, waarna de werken kunnen aanbesteed worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer