Onze chef sport: “Als KRC Genk écht aanspraak wil maken op de titel moet het nu ook op verplaatsing schitteren”

Vorm eender welke zin met ‘KRC Genk’ en ‘Anderlecht’ in, dan kan je niet om het woord ‘strafschop’ heen. Maanden werd er geruzied, gekissebist en gefoeterd om ‘Penaltygate’. Ook vorige zaterdag besliste een elfmetertrap over de zinderende topper tussen KRC en RSCA.

Kristof Liberloo

Deze keer moest de VAR de reglementen niet opduikelen en de strafschop evenmin hernomen worden. Wel stonden beide kampen en coaches opnieuw lijnrecht tegenover mekaar. Wouter Vrancken: “Het was een consequente beslissing”. Brian Riemer: “Het was een dramatische beslissing”.

Vrancken gaf toe dat een voetballiefhebber dit soort penalty’s liever niet ziet. Als (dik verdiende) winnaar is het altijd makkelijker om een scheidsrechterlijke beslissing te relativeren. Riemer daarentegen weigerde te relativeren, ging opnieuw vol in de aanval. Van “Hoe kan je als ref iets zien wat niemand anders ziet” over “This guy (deze kerel, de ref dus, red.) wil zich altijd in het centrum van de aandacht plaatsen” tot “De scheidsrechter werd niet eens naar het scherm geroepen, dit is een schandaal, een echt schandaal”. Het kleine kantje van de Anderlecht-coach voelt met de dag kleiner aan.

Want Riemer moet niet naar ref met dienst Jonathan Lardot wijzen, die paste het reglement toe. Als de Deen bezwaren heeft, moet hij de International Football Board Association (IFAB) overtuigen om dat reglement te wijzigen. Toegegeven, de regelgeving rond handspel voelt allesbehalve eerlijk aan, maar duidelijk is ze wel.

De commotie rond de strafschop verdoezelde de non-match van leider Anderlecht.© Isosport

De commotie rond de strafschop verdoezelde de non-match van leider Anderlecht. Diezelfde commotie zorgde ervoor dat de krachttoer van KRC Genk wat overschaduwd werd. Dat had blauw-wit eigenlijk ook aan zichzelf te wijten. Want Racing had de topper al veel vroeger in een definitieve plooi kunnen en moeten leggen.

De indrukwekkende prestatie van Vranckens ploeg wekt wel hoop voor het verdere verloop van deze spannende play-offs. Hoop op een nieuwe landstitel zelfs. Vrancken houdt de voetjes terecht op de grond. Maar de Genkse fans mogen wel luidop dromen en de wildste scenario’s verzinnen.

KRC pakte tien op twaalf en toonde zich de best voetballende ploeg tot nu toe in de Champions’ Play-offs. Het feit dat Racing al drie keer voor eigen publiek mocht aantreden, heeft daar zeker bij geholpen. Als Genk echt aanspraak wil maken op een vijfde titel, dan moet het dus ook op verplaatsing schitteren. Te beginnen woensdag in het Jan Breydelstadion van Club Brugge.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer