Raoul Hedebouw (PVDA) en Georges-Louis Bouchez (MR) afgelopen zondag in De Zevende Dag.
Foto: VRT NWS

Duo's 'beste vijanden' trappen kiescampagne nu echt af

Er vielen 3 opvallende politieke duo's te ontwaren dit weekend: N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette die al langer elkaars 'beste vijanden' zijn, en de voorzitters van de MR, Georges-Louis Bouchez, en de voorzitter van de PVDA/PTB, Raoul Hedebouw, die dat trucje intussen ook hebben ontdekt. En dan was er nog het duo voorzitters bij Groen met toch wel scherpe kritiek op de CD&V, op de dag van haar verkiezingscongres. 

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma De Afspraak op Vrijdag.

1. Het eerste duo: Georges-Louis Bouchez en Raoul Hedebouw

Op 50 dagen van de verkiezingen is de campagne op kruissnelheid gekomen. De Belgen hebben al meer dan 2 miljoen keer De Stemtest ingevuld, en op televisie zijn de verkiezingsdebatten begonnen. Dit weekend waren er al 2 migratiedebatten, bij De Zevende Dag met lijsttrekkers uit de kieskring Vlaams-Brabant en op VTM Nieuws tussen de huidige staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, van CD&V, en haar voorganger Theo Francken van de N-VA. 

Bovendien krijgt elke partijvoorzitter in De Zevende Dag vanaf nu de kans om zijn of haar partij voor te stellen, en een nieuwe en onbekende kandidaat mee te brengen. De PVDA was als eerste aan de beurt, en voorzitter Raoul Hedebouw kon geen betere introductie krijgen dan door de voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, die ondanks al zijn beloftes nog altijd geen Nederlands spreekt.

Bouchez heeft nog 50 dagen, en dan ontsnapt hij niet meer aan zijn taalbelofte. De partij van Bouchez, de MR, werd in de Franse Gemeenschapsregering geconfronteerd met een wisselmeerderheid. PS en Ecolo keerden zich tegen de MR, met de steun van de PTB van Raoul Hedebouw, zodat die regering, onder leiding van een liberaal, eigenlijk in lopende zaken is. De ergernis van Bouchez is groot: "Vandaag is PVDA de echte baas van links, want als de PTB iets zegt, volgen PS en Ecolo als kippen zonder kop", zo stak hij van wal.

En zo is een nieuw duo 'beste vijanden' opgestaan, want de MR heeft er dus alle baat bij dat de PTB zo groot mogelijk wordt, want dat zal meestal ten koste gaan van andere linkse partijen, en niet van zijn eigen partij. MR en PTB vormen een nieuw merkwaardig duo, daar in Franstalig België.

Die PVDA is bereid om in een regering te stappen, het liefst met andere linkse partijen, en in Vlaanderen zijn dat Vooruit en Groen. Maar Hedebouw koppelt daar wat voorwaarden aan. Hij wil dat zijn deelname een duidelijke breuk betekent met het beleid uit het verleden. Dat betekent de pensioenleeftijd weer verlagen naar 65 jaar, een miljonairstaks invoeren, en weer de oorspronkelijke wet op de loonnorm invoeren. 

Opmerkelijk was wel het "leugentje" bij de voorstelling van de nieuweling, de West-Vlaamse lijsttrekker Nathalie Eggermont. In een filmpje om zich voor te stellen, bij haar thuis, toonde ze een opvallend hoge energiefactuur om de impact van de energieprijzen aan te klagen, al moest ze toegeven dat dit niet haar eigen factuur was. Het is duidelijk dat de PVDA bereid is de werkelijkheid aan te passen in haar verkiezingspropaganda.

2. Het tweede duo: Bart De Wever en Paul Magnette

Een ander duo 'beste vijanden', en dat is al langer bekend, zijn N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette. En die hebben in de krant De Tijd het trucje van de 'beste vijanden' nog eens bovengehaald. Soms leek het wel op een komisch duo dat helemaal op elkaar is ingespeeld. Zo zegt Magnette: "Als ik mijnheer De Wever bezig hoor, is alles de schuld van de Franstaligen", waarop De Wever zegt: "Dat heb ik niet gezegd." Waarop Magnette dan zegt "...en van de PS", zodat De Wever al lachend kan concluderen: "Dat is wel waar." 

Bart De Wever vat samen: "We komen met een saneringsprogramma, u komt met een belastingprogramma." De Wever schat de belastingen van de PS op 10 miljard, Magnette geeft zelfs toe dat het meer zal zijn, en spreekt in Het Laatste Nieuws over 15 miljard. En als de PS ergens miljarden wil besparen, dan gaat het over subsidies voor de bedrijven. De Wever bespaart door de uitgaven in de gezondheidszorg minder snel te laten groeien dan begroot, door miljarden te besparen op uitkeringen, door de leeflonen tijdelijk niet meer te indexeren, en door de hoogste pensioenen minder snel te laten stijgen.

De twee voorzitters leven op een andere planeet, maar dat is het idee van elkaars 'beste vijanden': omdat de ene toch geen kiezers van de andere kan afpakken, kan elk van de twee zijn eigen ideeën vrijuit naar voren schuiven. 

3. Het derde duo: Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji

En dan was er nog een congres van de CD&V gisteren, waar het verkiezingsprogramma definitief werd afgeklopt, met het idee: "De tijden zijn onzeker? Kies zekerheid". En die zekerheid wil de CD&V bieden.

Voorzitter Sammy Mahdi voegde er aan toe: "Ik ben ervan overtuigd dat, als we mensen zekerheid willen geven, dat we een sterk mandaat nodig hebben om te vermijden dat Bart De Wever en Paul Magnette zich weer maanden in een kasteel opsluiten om het land te blokkeren."

Opvallend was wel de aanval van de twee voorzitters van Groen, en dat is onze derde duo van de dag, in het weekblad De Zondag. "Kijk naar het debat landbouw versus natuur. Kijk naar de afbraak van onze zorgsector. De wachtlijsten. Het hele zorgsysteem is aan het instorten en dat is de schuld van de CD&V." 

En daarmee verhardt stilaan de toon van het verkiezingsdebat, een bewijs dat die op kruissnelheid komt, met alle kleine incidenten die erbij horen. Zo steekt PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne op sociale media zijn wijsvinger op, met de slogan "Allez vous faire indexer", om de automatische indexering van de lonen te verdedigen. 

Even een woordje uitleg: de index is de wijsvinger, "indexer" is dus een correct werkwoord, al zegt men meestal "indiquer", maar meestal eindigt de zin "allez vous faire..." op een werkwoord waarbij je een vinger op een meer seksueel getinte manier gebruikt. Het gevolg is dat de verontwaardiging groot is op sociale media, dat een politicus die toer opgaat. 

Ik vermoed dat opvallen nu eenmaal deel uitmaakt van een verkiezingscampagne, en daar zitten we dus middenin.

Meest gelezen