Filip Dewinter reageert geprikkeld op nieuwe onthullingen over Chinese spionage: “Beschadigingsoperatie voor de verkiezingen”

In de saga van de mondmaskers blijkt dat een Chinese spion wel degelijk de hand had in de levering aan Filip Dewinter in 2020. Voor het eerst sluit Dewinter dat zelf ook niet uit.

Pieter Lesaffer

Wist hij het, of wist hij het niet? Het is de vraag die Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) al sinds december achtervolgt. Wist hij dat de Chinese spion Shao Changchun achter de levering zat van 10.000 gratis mondmaskers tijdens de coronacrisis, of niet?

In december maakte deze krant bekend dat Dewinter die levering had kunnen regelen via Shao. Hijzelf ontkende dat, maar het bleek uit informatie van de Staatsveiligheid die binnen de federale regering was gedeeld. Dat was opmerkelijk omdat Dewinter in 2018 al eens in een schandaal was terechtgekomen door zijn samenwerking met diezelfde Shao. De man werkte in België zogezegd voor een culturele vereniging, maar bleek een spion en werd ons land uitgezet.

LEES OOK. “Filip Dewinter loog tegen Vlaams Parlement over levering mondmaskers: brief kwam van Chinese spion”

De Chinese spion Shao Changchun liet de mondmaskers leveren.© PaBr

Brief

“Na zijn vertrek uit ons land heb ik geen enkel contact meer gehad met Shao”, zei Dewinter in december stellig. Dat herhaalde hij enkele weken later nog eens in de deontologische commissie van het Vlaams Parlement, dat hem daarover ondervroeg. Om dat te bewijzen, gaf hij toen een brief vrij afkomstig van de Internationale Medische Pilootzone in de Chinese havenstad Fangchenggang – en dus niet van Shao – die de levering had gedaan.

LEES OOK. “Hij gaf mijn man een Blackberry cadeau, dat was verdacht”: wie is Shao Changchun, de Chinese spion die Filip Dewinter voor zijn kar spande?

Maar uit onderzoek van Humo en Apache blijkt nu dat Shao wel degelijk betrokken was bij die Pilootzone. Zo hield de Chinese president Xi Jinping bij de oprichting van die zone in 2019 een toespraak die Shao had voorbereid. Ook zou de oprichting van die zone zijn voorbereid op een internationaal forum georganiseerd door Shao.

Geprikkeld

Dewinter reageert geprikkeld op de nieuwe feiten. Hij noemt de hele zaak “een beschadigingsoperatie voor de verkiezingen”. Wel valt op hoe hij zijn reactie bijstuurt tegenover zijn eerste reactie in december. Toen had hij het nog over “geen enkel contact” met Shao. Nu sluit hij niet meer uit dat de Chinese spion hier een hand in had. “Het zou kunnen dat Shao ergens een functie had in een of ander comité achter die medische zone”, aldus Dewinter. “Mijn Chinese contacten dateren uit de tijd dat hij hier legaal in België was en ik te goeder trouw met hem samenwerkte. In die tijd, via zijn vzw, heb ik mijn contacten opgebouwd. Het is dus niet onlogisch dat er nog een link is.”

LEES OOK. Hij noemde zichzelf politiek adviseur van een Chinese organisatie: contacten van Filip Dewinter lijken niet zo onschuldig als hij deed uitschijnen

Maar zelfs met dergelijke linken ziet Dewinter nog steeds geen probleem. “Ik heb niks illegaal gedaan”, zegt hij. “Ik ben zelfs fier dat ik die mondmaskers heb besteld. Het omgekeerde zou pas een probleem zijn. Iedereen met Chinese contacten zette die in om aan materiaal te geraken. Het zou zonde zijn geweest dat niet te doen.”

“Ik heb niks illegaal gedaan. Ik ben zelfs fier dat ik die mondmaskers heb besteld”

Filip Dewinter

Vlaams Belang

Klacht indienen

In december diende Groen al een klacht in tegen Dewinter voor deze zaak. Dat is toen geëindigd met de deontologische commissie van het Vlaams Parlement, die de klacht ongegrond verklaarde. De partij bekijkt nu of ze opnieuw een klacht indient. “De onderste steen moet bovenkomen”, aldus fractieleider Mieke Schauvliege. “We bekijken welke volgende stappen er gezet kunnen worden en welke instantie wel de juridische middelen heeft om dit ten gronde uit te zoeken.”

Ook Vooruit bekijkt of ze stappen kan zetten. Die partij eiste eerder al dat Dewinter zijn functie van ondervoorzitter van het Vlaams Parlement zou neerleggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER