Tijdens een recente ondernemingsraad werden de vermoedens bevestigd: het depot in Willebroek is ten dode opgeschreven, de e-commerce verdwijnt.© Fred Debrock

Sociaal bloedbad op komst bij Decathlon Willebroek: mogelijk verliest helft van 250 werknemers dinsdag zijn job

Willebroek -

Het rommelt bij de Decathlon Willebroek. Dinsdag zou er een grote ontslagronde plaatsvinden. De directie heeft dan een buitengewone vergadering ingelast.

Wout Van Den Eede, Theo Derkinderen

Al maanden is er sprake van dat het e-commerce depot zijn activiteiten zou overhevelen naar Tilburg in Nederland. Stelselmatig werden ook werknemers ontslagen. De manier waarop dat gebeurde, zette kwaad bloed bij de vakbonden. Tijdens een recente ondernemingsraad werden de vermoedens bevestigd: het depot in Willebroek is ten dode opgeschreven, de e-commerce verdwijnt.

LEES OOK. Groep BBTK-vakbondsmilitanten voert actie tegen Decathlon in Mechelen: “Er is nul respect voor werknemers”

Maandagmorgen meldde een bron dat er op dinsdag 23 april een grote ontslagronde zal plaatsvinden. Tot 50 procent van de huidige ploeg zal zijn job verliezen. Momenteel werken er zo’n 250 werknemers op de locatie. Later die dag stuurde de directie van het depot een uitnodiging naar de vakbonden voor een “buitengewone vergadering van de ondernemingsraad.” Opvallend: de CEO van Decathlon Belgium zou dinsdag aanwezig zijn in het depot in Willebroek.

De uitnodiging voor de buitengewone ondernemingsraad.© rr

Vakbondsverantwoordelijke van BBTK Matthieu Marin kan geen getallen bevestigen, maar wist voor de uitnodiging al dat er iets op til was. “De laatste tijd stelden wij vast dat heel veel mensen tijdens hun opzeggingstermijn werden bedankt voor bewezen diensten met een verbrekingsvergoeding”, zegt hij. “Dus ja, wij zagen een versnelling in het afstoten van werknemers. Maar dat er 50 procent van de werknemers ontslagen zou worden hebben wij nergens, ook niet op de werkvloer, gehoord.”

“De laatste tijd stelden wij vast dat heel veel mensen tijdens hun opzeggingstermijn werden bedankt voor bewezen diensten met een verbrekingsvergoeding. Dus ja, wij zagen een versnelling in het afstoten van werknemers”

Matthieu Marin

Vakbondsverantwoordelijke van BBTK

“Ik maak mij zorgen over de totale passiviteit van het parket en de arbeidsinspectie in dit dossier”, vervolgt Marin. “Zij hebben mij nog niet eens gesproken.”

Acties

Er liggen opnieuw vakbondsacties in het verschiet, bevestigt Marin. Ook de voorbije twee jaar werd er gestaakt in het Decathlon-depot in Blaasveld. “Wij hebben toen steeds hetzelfde gevraagd van de directie”, zegt Marin. “Namelijk dat we rond de tafel konden praten over de toekomst van het depot en dat de regels van het sociaal overleg zouden worden nageleefd. Daar is nooit op ingegaan. Pogingen van de vakbonden om dit dossier vlot te trekken, onder meer via de FOD Werk, stootten op een totale onwil van de directie van Decathlon.”

Bij Decathlon was er niemand bereikbaar om te reageren.

Cadeaubon

Het sociaal overleg bij Decathlon Willebroek zit al jaren in het slop. In juni 2020 kookte het potje voor het eerst over en werd er gestaakt in het distributiecentrum. Dat gebeurde nadat de directie een extraatje had beloofd voor het personeel na de drukke periode tijdens de coronacrisis en de lockdowns. Toen bleek dat het om een Decathlon-cadeaubon ging, braken er spontaan stakingen uit.

In de weken en maanden nadien klaagden de vakbonden over de spreekwoordelijke muur tussen de werkvloer en het bestuur. Het sociaal overleg roestte vast, stakingsacties volgden. Intussen vielen er stelselmatig ontslagen. Volgens de vakbonden werden stakende werknemers daarbij geviseerd en omzeilde Decathlon Willebroek de wet-Renault (wetgeving rond collectieve ontslagen) met zijn zogenaamde salami-herstructurering.

Het laatste hoofdstuk in de Decathlon-saga speelde zich af in de rechtbank. Sinds 2022 had de directie stakingspiketten laten ontbinden aan het depot na eenzijdig verzoek bij de Mechelse arbeidsrechtbank. BBTK-afgevaardigde Matthieu Marin tekende verzet aan tegen die beslissing en won. Marin daagde de directie opnieuw voor de rechter in verband met de sociale verkiezingen in het bedrijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER