© ID/ Frederik Beyens

Ex-commentator Eddy Snelders filmde ook onder kleedhokjes van zwembad

Antwerpen/Brasschaat -

Eddy Snelders (65) maakte stiekem naaktbeelden van bezoekers die zich aan- en uitkleedden in de kleedhokjes van een openbaar zwembad. Op één filmpje is ook een minderjarige te zien. Opmerkelijk: volgens goedgeplaatste bronnen werd Snelders 46 jaar geleden al veroordeeld voor zedenfeiten.

Annelies Baeten

Een openbaar zwembad in Brasschaat. Eddy Snelders zit in een pashokje te wachten tot iemand het kleedhokje naast hem betreedt. Eenmaal hij gestommel hoort, haalt hij zijn smartphone boven. We schrijven 2016 en volgens welingelichte bronnen filmt de gewezen voetbalcommentator met zijn gsm onderaan de kleedhokjes. Zo probeert hij naaktbeelden te maken van de zwembadbezoekers die zich nietsvermoedend omkleden. Het is het zoveelste feit van voyeurisme in een hele reeks.

Volgens een goedgeplaatste bron gaat het over twee filmpjes. Op de ene opname zijn naaktbeelden van een meerderjarige vrouw te zien, op een ander filmpje komt een minderjarige in beeld. Volgens onze informatie gaat het om een kind van tien jaar. Speurders confronteerden Snelders daarmee, maar hij ontkent dat hij bewust een minderjarige filmde. Snelders zou verklaard hebben dat hij random vanuit zijn ‘schuilplaats’ naaktbeelden maakte en pas achteraf doorhad dat het over een kind ging. De feiten dateren van acht jaar geleden, maar kwamen aan het licht toen speurders zijn gsm en verschillende andere digitale dragers in beslag namen.

LEES OOK. “Hij kwam als er niemand op kantoor was, en dan begon hij”: hoe Eddy Snelders telkens volgens vast stramien handelde

Veertig keer

Aanleiding was een klacht wegens exhibitionisme. Hiervoor moeten we terug naar december vorig jaar. De klacht kwam van een dame die recht tegenover het bedrijf van Eddy Snelders en zijn zakenpartner woont. Snelders masturbeerde er ongevraagd een veertigtal keer voor het venster van zijn immo- en bouwbedrijf in Brasschaat dat uitgeeft op haar terras. De vrouw, haar minderjarige kinderen en ook andere buren waren getuige van de seksuele handelingen. Snelders deed het steevast na de kantooruren en in het weekend. Zo kon hij ongestoord zijn ding doen. De voormalige voetballer bij Germinal-Ekeren, Lierse en Antwerp werd hiervoor op 1 december bij hem thuis opgepakt en verbleef twee nachten in de cel. Nadien kwam hij vrij onder voorwaarden.

Wekkerradio

Daarna volgde een resem huiszoekingen: in Snelders’ bedrijf, maar ook bij hem thuis en in zijn chalet in de Ardennen. De klacht rond exhibitionisme blijkt slechts het topje van de ijsberg. Politieagenten treffen geheime camera’s – zogenaamde spyware – aan waarmee hij stiekem filmde op het toilet van zijn kantoor, in de badkamer van zijn voormalige woning in Brasschaat en in zijn chalet in de Ardennen. De genereuze Eddy Snelders liet er geregeld vrienden en kennissen logeren.

Politieagenten vonden al geheime camera’s op het toilet van Snelders’ kantoor, in de badkamer van zijn voormalige woning en in zijn chalet in de Ardennen

Ook zijn stiefdochter, de dochter van tv-gezicht en intussen ex-vrouw Bé De Meyer (60), mocht er vaak met haar vriendinnen verblijven. Ook zij belandde ongewild op de opnames, ook toen ze nog minderjarig was. Snelders verborg de camera’s onder meer in een wekkerradio. Hij maakte stiekem opnames terwijl de vrouwen douchten, op het toilet zaten of zich aan het opmaken waren. In zijn bedrijf belandden op diezelfde manier ook klanten op zijn geheime camerabeelden. Er zijn al minstens twintig slachtoffers geïdentificeerd. Het onderzoek zou ondertussen bijna afgerond zijn.

(Lees verder onder de foto)

Samen met intussen ex-vrouw Bé De Meyer. Het schandaal kostte de commentator zijn huwelijk.© BELGA

LEES OOK. Voyeurismeschandaal kost Eddy Snelders zijn huwelijk: echtscheiding bekrachtigd op verjaardag van ex-voetbalanalist

Eerdere veroordeling

Eddy Snelders reageerde eerder in onze krant dat het over “tien procent van zijn gedrag gaat dat hij niet kan controleren”. Dat die drang wel erg ver gaat, blijkt nu uit de naaktbeelden die hij maakte van wildvreemde bezoekers van een zwembad. Het maken van de naaktbeelden van een minderjarige verandert volgens onze informatie voorlopig niets aan de kwalificaties van exhibitionisme en voyeurisme.

Opmerkelijk: volgens goedgeplaatste bronnen werd Snelders 46 jaar geleden al veroordeeld voor zedenfeiten. Hij was amper 18 jaar toen hij veroordeeld werd voor onder meer openbare zedenschennis. Hij kreeg toen een straf met uitstel.

Opmerkelijk: volgens goedgeplaatste bronnen werd Snelders 46 jaar geleden al veroordeeld voor zedenfeiten

“Mijn cliënt heeft van in het begin de feiten van voyeurisme bekend”, reageert advocate Sanne De Clerck. “Hij ontkent met klem zich hierbij specifiek of doelbewust op minderjarigen te hebben gericht. Het onderzoek toont dat evenmin aan. Mijn cliënt wist op voorhand niet wie er gefilmd zou worden in het kleedhokje. De heer Snelders is zich desalniettemin ten volle bewust van de ernst van de feiten en is intensief bezig met therapie in het kader van herstel.”

De advocate wenste niet te reageren op de eerdere veroordeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer