Meta is nu een softwareleverancier voor VR-brillen

© Meta
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Meta is begonnen met het leveren van zijn headset-besturingssysteem aan hardwaremakers. Via de licenties zullen onder meer Lenovo en Asus het Horizon OS kunnen gebruiken voor hun eigen VR-brillen. Er komt ook een speciale Meta Quest voor Xbox.

Meta, moederbedrijf van onder meer Facebook en WhatsApp, gaat licenties voor zijn Horizon OS leveren aan andere bedrijven. Het besturingssysteem moet onder meer nieuwe VR-brillen van Asus en Lenovo gaan aansturen. In een blog meldt Meta ook dat het werkt aan een developer framework om mobiele apps makkelijker naar datzelfde Horizon OS over te zetten.

De techgigant lijkt op deze manier de eerste stappen te zetten om een leverancier te worden van besturingssystemen, in de stijl van bijvoorbeeld Android of Microsoft, maar dan voor de (momenteel) veel kleinere markt van virtual reality. Het bedrijf heeft alvast plannen voor die markt, met de Horizon sociale laag in zijn software. Die open wereld (mogen we nog metaverse zeggen?) moet gebruikers van de headsets toelaten om met elkaar te interageren in 3D. Een 2D-versie bestaat ondertussen ook op het web. Het zal u niet verbazen dat Meta daar in de toekomst advertenties en e-shops in wil bouwen.

Xbox headset

Meta brengt al enkele jaren zijn Meta Quest (origineel Oculus Quest) headsets uit voor virtual reality. Het gaat om een serie lichtgewicht brillen met controllers die vooral voor videogames worden gebruikt. In een video prijst CEO Mark Zuckerberg de toestellen ook aan als een manier om makkelijker te werken van thuis of op verplaatsing.

De markt voor dit soort toestellen is klein, met onder meer de Apple Vision Pro als een peperdure concurrent. Maar Zuckerberg wil van zijn headsets duidelijk een meer open platform maken dan Apple. De licenties aan andere hardwaremakers tonen dat aan. Naast Asus en Lenovo heeft Meta bijvoorbeeld ook een deal aangekondigd met Microsoft voor een Xbox VR headset. Het zou om een limited edition gaan van een Meta Quest (3 of later), die gebundeld zal worden met controllers en een Xbox Game Pass.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content