Optima Group maakt 30 miljoen euro verlies

© BELGA

© Lieven Van Assche

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Optima Group, de holding boven de failliete Optima Bank, heeft in het verlengde boekjaar 2014-2015 een verlies geleden van 30,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die de Optima Group eind juli indiende bij de Nationale Bank. Bedrijfsrevisor Ernst & Young keurde de jaarrekening echter af omdat die “geen getrouw beeld geeft van het vermogen en de financiële toestand van Optima Group”.

De Optima Bank, waarvan de Optima Group voor 98 procent aandeelhouder is, werd op 15 juni failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. Daardoor worden de aandelen van Optima Group in de Optima Bank nu op 1 euro gewaardeerd, een waardevermindering van 29,1 miljoen euro. “Op die manier wordt het verlies voor belastingen 30.459.610,26 euro. Na verrekening van de belastingen t.b.v. 0,00 euro bedraagt het verlies na belastingen 30.459.610,26 euro”, leert de jaarrekening.

De topmannen van Optima Bank leggen ook in de toelichting bij de jaarrekening de schuld voor het faillissement bij de Nationale Bank. “De Rechtbank van Koophandel te Gent heeft op 15 juni 2016 het faillissement van Optima Bank NV uitgesproken, nadat op 13 mei 2016 door de Nationale Bank van België een Speciaal-Commissaris werd aangesteld en gebleken is, om redenen die nadien zullen worden verduidelijkt, dat de ordentelijke afbouw van de bank onmogelijk is gemaakt”, schrijven bestuurder Jeroen Piqueur en voorzitter Marc Debaets in het jaarverslag van de Raad van Bestuur van Optima Group. Piqueur heeft 42 procent van de aandelen van Optima Group in handen en de vastgoedpoot Optima Global Estate is eigenaar van 7 procent.

De Optima Group zal waarschijnlijk geliquideerd worden, zo staat in het jaarverslag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen