Amerikanen dwingen TikTok tot keuze: verkoop of verbod

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel goedgekeurd dat ByteDance dwingt om TikTok te verkopen, of de populaire app wordt verbannen in de VS.

De maatregel ligt al een tijdje op tafel omdat ByteDance een Chinees bedrijf is en de Amerikanen vrezen dat TikTok zo kan gebruikt worden voor spionage en/of beïnvloeding. Daarom wordt het bedrijf nu verplicht van de app te verkopen waarbij de banden met China worden verbroken. Eerder moest TikTok voor Amerikaanse gebruikers al samenwerken met Oracle om de wethouders te sussen.

Als ByteDance niet meewerkt, dan wordt TikTok binnen 12 maanden verbannen uit de app stores van Apple en Google. De app zelf zal vermoedelijk wel blijven werken, maar nieuwe gebruikers of nieuwe toestellen kunnen dat dan niet meer.

De wet werd gebundeld met het langverwachte hulppakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne, maar ook fondsen voor Israël en Taiwan. TikTok bekijkt of het de beslissing zal aanvechten voor de rechter.

TikTok Lite

Los van de Amerikaanse wetgeving heeft TikTok in Europa deze week ook een document ingediend over de risico’s voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Europa het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

TikTok Lite bestaat voorlopig enkel in Frankrijk en Spanje en is een versie voor gebruikers met beperkte data of enkel 2G- en 3G-toegang. De Europese Commissie maakt zich vooral zorgen over het app-onderdeel waarbij gebruikers vouchers of cadeautjes ontvangen naarmate ze opdrachten vervullen en dus langer online blijven. Dat kan verslavend werken, is de voorlopige conclusie van de commissie.

Partner Content