Direct naar artikelinhoud
DM ZaptBlind gekocht

In ‘Blind gekocht’ is het onmogelijke telkens mogelijk door de gulheid (correctie: mediageilheid) van de sponsors

Pieter en Mevin, deelnemers aan ‘Blind gekocht’, en presentator Jani Kazaltzis.Beeld Play Media

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: het zesde seizoen van Blind gekocht.

In een zee vol krotten is Kinga Kantorska een reddingsboei. Wanneer de kooplustigen onder ons Immoweb hebben uitgespeeld, bellen ze de aankoopmakelaar van Blind gekocht. Weerklinkt er “Alloo, da’s hier met Kinga” aan de andere kant van de lijn, dan weet je dat het wel goedkomt met je waslijst aan gekke eisen waar allicht een wastafel uit de victoriaanse tijd tussen staat.

Voor het tweede seizoen op rij ontfermt de Houdini van Herk-de-Stad zich over de dromen van een volkssoort met geen baksteen maar een hele betonmolen in de maag. Vorige week openden Gert-Jan en Heike het nieuwe seizoen van Blind gekocht met de zoektocht naar een huis in De Pinte.

“Da’s daar duur”, wist Kinga, waarna dierenliefhebber Heike doodleuk liet vallen dat ze er ook een tuin van 1.000 vierkante meter bij wenst. Dat perceel moest per se in De Pinte liggen, want Gert-Jan is daar vastgeroest en WD-40 schijnt bij mensen niet te werken.

“Onrealistische verwachtingen zijn typisch aan een mens”, filosofeerde Kinga. “Daarom ben ik hier. Om mensen te begeleiden in wat realistisch is en wat niet.” In dat opzicht zou deze immo-tv de Vlaming wat realiteitszin kunnen bijbrengen, al valt te betwijfelen of de makers daarin slagen. Op een zeldzaam geval na bleek in het verleden het onmogelijke telkens toch mogelijk door de gulheid (correctie: mediageilheid) van de vele sponsors. Welke boodschap stuur je dan uit?

Deze week gaven Gert-Jan en Heike aan dat de grootte van de tuin van levensbelang is, maar dat Kinga alsnog buiten De Pinte mag zoeken. Het koppel meldde terloops dat ze plots 85.000 euro extra ter beschikking hebben. Volgende aflevering zal blijken dat ze niet te spreken zijn over de bouwval waar hun zuurverdiende centen naartoe zijn gegaan. Nog een week later zullen ze alsnog in de zevende hemel belanden. Zo verloopt het immers altijd.

Zo verging het ook Mevin en Pieter, beiden kleuterleerkrachten, wat het aanhoudende gekir verklaarde. Hun Hasseltse droomwoning in cottagestijl moest groot genoeg zijn om al hun dozen met materiaal – “bergen boeken, speelgoed, kastanjes, knutselgerief…” – te kunnen opbergen. Maar de grootste zorg van interieurontwerper Dorien Boven, een nieuw gezicht, waren de oubollige voorkeuren. “Als er klanten zijn met jullie stijlwensen, ben ik geneigd die niet aan te nemen.”

Die brute eerlijkheid met Kempense tongval beviel mij wel. Blind gekocht was na het vertrek van interieurexperten Bart en Kelly en de strontvervelende kandidaten van vorig seizoen – je zal maar eens pissig wezen omdat je een gft-container door het huis naar buiten moet rijden – aan een herstart toe.

Uitpakken deden ze dan ook met “de allergrootste verbouwing ooit in Blind gekocht”. Die kostte 200.000 euro, eiste bijna twee volledige afleveringen op en was uiteraard een schot in de roos. De oprechte dankbaarheid van Mevin en Pieter was verfrissend, de keuze om hiermee het zesde seizoen te openen was dan weer doorzichtig.

Na alle drama van vorig jaar waren extreme positivo’s welgekomen. Al hoop ik toch vooral dat Blind gekocht mensen blijft bedienen die het écht nodig hebben. Wie 200.000 euro renovatiebudget heeft, behoort niet tot die groep.

Elke dinsdag om 21.15 uur op Play4 en GoPlay.