Het ongeval gebeurde op het vliegveld in Schaffen.© vdt/ROBtv

Twee para’s komen met smak neer nadat hun parachutes verstrengeld waren geraakt: “Dat risico is er altijd”

Schaffen -

Niemand had het ongeval donderdagvoormiddag, waarbij twee Nederlandse parachutisten ten val kwamen na een botsing in de lucht, op het vliegplein in Schaffen bij Diest kunnen voorkomen. Dat zegt Frank Ponet, adjudant majoor van het trainingscentrum van de parachutisten.

Vanessa Dekeyzer

“Tussen 11 en 12 uur was er een parachutageoefening, die werd uitgevoerd door onze Nederlandse collega’s op onze dropzone”, vertelt Frank Ponet. “We hebben namelijk een samenwerking met de Nederlandse parachutisten en we werken op regelmatige basis samen. Tijdens de oefening van afgelopen donderdag is er een botsing geweest tussen twee para’s toen die op 300 meter hoogte, elk langs één zijde van het vliegtuig, uit het toestel sprongen. Beide valschermen zijn wel open gegaan, maar niet volledig.”

LEES OOK. Nederlandse parachutisten raken verstrengeld tijdens sprong en storten neer in Diest, beide mannen naar ziekenhuis gebracht

“Onze mensen hebben goed gereageerd”, gaat Frank Ponet verder. “We worden daar goed in opgeleid en jaarlijks krijgen we daarover een heropleiding. De twee gedupeerde parachutisten hebben niet geaarzeld om hun reserveparachute te gebruiken. Maar ondanks dat manoeuvre zijn ze toch hard op de grond neergekomen. Onmiddellijk na het incident heeft de officier, verantwoordelijk op de dropzone, de medische diensten verwittigd. Die waren binnen vijf minuten ter plaatse.”

Geen kwaad opzet

Eén persoon kwam er met de schrik vanaf, maar de andere para werd wel lichtgewond overgebracht naar Gasthuisberg Leuven. Dat meldt het parket van Leuven. De jongeman die naar het ziekenhuis werd gebracht, werd geboren in 2002. Volgens het parket zijn er geen aanwijzingen dat er sprake zou zijn van kwaad opzet. De Nederlandse Defensie neemt de zaak verder in handen.

“Bij militair parachutisme is altijd een restrisico aanwezig”, zegt Frank Ponet. “Ondanks het feit dat onze mensen met zeer goed materiaal springen en zeer goed opgeleid zijn, blijft dat restrisico aanwezig. Gebeurt dit dus? Ja, maar het is zeldzaam.”

Aangeboden door onze partners