Oekraïense militairen tijdens een oefening met gasmaskers en beschermende kledij.
Volledig scherm
PREMIUM
Oekraïense militairen tijdens een oefening met gasmaskers en beschermende kledij. © mil.in.ua

VS waarschuwen voor dodelijke drug als nieuw wapen in Russische oorlogsvoering: “Stuur gasmaskers naar Oekraïne!”

Rusland vecht de loopgravenoorlog in Oekraïne steeds vaker uit met chemische wapens. Tot nu toe gaat het vooral om traangasgranaten, maar de Verenigde Staten waarschuwen nu ook voor synthetische opioïden. Die zijn berucht als levensgevaarlijke drug, maar kunnen ook als wapen dienen. Rusland heeft ze al gebruikt om terroristen te bestrijden en zou plannen hebben om dat ook in oorlogssituaties te doen. We leggen uit hoe dat in zijn werk zou gaan en wat de gevaren zijn.

36 reacties

  • Marnix Lahorte

    2 weken geleden
    Als Poetin in de val zit zal hij ook alle verdragen en conventies aan zijn laars lappen. Enige oplossing is Poetin met alle macht te verdrijven. Kan dit niet met woorden, dan maar met daden. Beter één maal de volledige steun te geven aan Oekraïne om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze waanzin dan alleen maar met mondjesmaat hulp te bieden. Nu en dan even hulp verlenen is een druppel op een hete plaat. Er moet hard en krachtig worden opgetreden met alle mogelijke middelen.
  • Sam Bedfort

    2 weken geleden
    De VS heeft meer dan en half miljoen mensen verloren aan opïoden verslaving. Big pharma heeft honderden miljoenen dollar boete moeten betalen. Maar nu is dat ineens Rusland?
  • johanneke li

    2 weken geleden
    het zoveelste teken hoe vuil rusland deze oorlog uitvecht! wanneer gaat het westen eindelijk een halt toeroepen aan rusland's schendingen van de mensenrechten!?! dit is onaanvaardbaar!
  • Jan gypers

    2 weken geleden
    alles dat Zelenski aan de onderhandelins tafel brengt en de oorlog eindigt.
  • Curt Tardy

    2 weken geleden
    Ik ga mij hier niet bezig houden Europa geraakt geïsoleerd door China, Rusland en binnenkort door de VS als Trumpy Jumpy verkozen wordt. Ze kopen ons op terwijl we erbij staan