Jean-Paul N. liep tegen de lamp bij een controleactie op de N80.© racepictures.com

Vriend van F1-paus en veroordeeld voor miljoenenfraude: de man met openstaande boete van 6,2 miljoen euro

Hasselt -

De bestuurder die woensdag uit het verkeer werd geplukt bij een controleactie op de N80 was niemand minder dan Jean-Paul N. (81), oprichter van het Hasseltse reclamebedrijf Publi Belgium. De man werd in 2016 veroordeeld tot vier jaar cel voor miljoenenfraude.

Ruben Steegen en Phillip Pergens

6.238.607 euro. Dat was het bedrag dat op het scherm van de douanebeambten van de FOD Financiën verscheen toen ze woensdagmiddag Jean-Paul N. met zijn Mercedes aan de kant zetten bij een controleactie op de N80. De achterstallige boete bleek het gevolg van een vonnis uit 2016, toen de man werd veroordeeld tot vier jaar cel en een verbeurdverklaring van ruim zes miljoen euro. Jean-Paul N. is de oprichter van het Hasseltse reclamebedrijf Publi Belgium en verdiende jaren geld als slijk in de Formule 1. Via zijn connecties met F1-paus Bernie Ecclestone mocht het Hasseltse bedrijfje wereldwijd de reclamepanelen langs circuits leveren. Een miljoenenbusiness, maar in 2013 kwam aan het licht dat zowel zaakvoerder Jean-Paul N. als zijn Hoeseltse boekhouder de boel belazerden.

De Hasselaar werd in 2016 veroordeeld voor miljoenenfraude en het witwassen van geld met zijn bedrijf Publi Belgium.© racepictures.com

Via Publi Belgium werden grote sommen geld wit gewassen en belastingen ontdoken. De totale fraude liep op tot vijftig miljoen euro. In 2016 veroordeelde de Hasseltse correctionele rechtbank Jean Paul N. tot vier jaar cel voor onder meer valsheid in geschriften, fiscale oplichting, witwasmisdrijven en belastingfraude. De fraudeur moest een geldboete van 60.000 euro betalen en er werd een bijzondere verbeurdverklaring van meer dan zes miljoen euro uitgesproken. Dat laatste is een sanctie die een strafrechter oplegt om onder meer vermogen dat via misdrijven is vergaard (zoals belastingfraude) terug te vorderen.

Enkelband

Jean Paul N. zat zijn celstraf uit met een enkelband. Ook de echtgenote, zoon en dochter van de fraudeur werden in 2019 door het Hof van Beroep veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk twaalf en achttien maanden. Vandaag is Publi Belgium nog altijd actief, maar geen van de familieleden heeft nog aandelen in de zaak. Het bedrijf is verkocht aan derden die niets te maken hebben met de frauduleuze witwaspraktijken.

Van de verbeurdverklaring van 6,2 miljoen euro die Jean Paul N. moest betalen, heeft de schatkist tot op de dag van vandaag nog (bijna) geen cent gezien. “Deze persoon heeft nu dertig dagen de tijd om zich in regel te stellen en de boete te betalen”, legt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën uit. “Gebeurt dat niet, dan wordt de wagen in beslag genomen en verkocht.”

Jean-Paul N. liep tegen de lamp bij een controleactie op de N80.© Jozef Croughs

Als daarna nog een onbetaald bedrag overblijft – wat hier ongetwijfeld het geval zal zijn – heeft de FOD Financiën een resem andere middelen ter beschikking om het bedrag te innen. “Dat kan gaan om loonbeslag of het beslag op huurtegoeden, het inschakelen van gerechtsdeurwaarders en het vorderen van tegoeden op de bank.”

Aartsmoeilijk

Blijft wel de vraag hoe het kan dat de staat acht jaar na het vonnis nog altijd geen euro kon terugvorderen. “Justitie levert het vonnis af, maar de uitvoering van de verbeurdverklaring is in handen van de FOD Financiën”, verduidelijkt woordvoerder Edward Landtsheere van de FOD Justitie.

“In dit dossier is de voorbije jaren wel degelijk actie ondernomen”, benadrukt Francis Adyns van de FOD Financiën. “Maar bij personen die zijn veroordeeld voor zaken als belastingfraude en witwassen is het vaak aartsmoeilijk om aan de centen te raken. Zonder op dit individuele dossier in te gaan, weten dit soort witteboordcriminelen doorgaans heel goed hoe ze zich onvermogend moeten maken. Of ze vertrekken naar het buitenland.” In zulke gevallen openen parket en politie een strafuitvoeringsonderzoek (SUO) om te speuren naar het verborgen vermogen van de veroordeelde. Als ze op (on)roerende goederen stoten wordt dit inbeslaggenomen. Wanneer de openstaande schuld vervolgens niet (gedeeltelijk) wordt betaald is de inbeslagname definitief.

LEES OOK. Limburgse speurders vinden verborgen rijkdom van ‘onvermogende’ criminelen

1 miljard euro

De FOD Justitie en Financiën werken al een aantal jaar nauw samen voor de inning van penale boetes en verkeersboetes. De FOD Justitie geeft alle openstaande bedragen door aan de FOD Financiën zodat de douane bij een controle een overzicht heeft van onbetaalde boetes. “Het invoeren van die gegevens gebeurt nog manueel”, legt Adyns uit. Aanvankelijk bestond daarom het vermoeden dat de monsterboete van 6,2 miljoen euro het gevolg was van een administratieve fout. “Dat is enkele maanden geleden nog gebeurd. Toen bleek een bestuurder één miljard euro te moeten betalen. In het vak waar het bedrag moest staan, was toen de datum ingevuld. Maar hier klopte het bedrag wel degelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer