HLN Montage, Reuters, AFP, 	Lockheed Martin
Volledig scherm
PREMIUM
© HLN Montage, Reuters, AFP, Lockheed Martin

Geen plek meer veilig op bezette Krim: Bidens risicovolle zet met ATACMS-raketten. Is dit een keerpunt in de oorlog?

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in het geniep ATACMS-raketten geleverd aan Oekraïne. Zelensky vraagt hier al om sinds het begin van de oorlog. Oekraïne voert er aanvallen mee uit tot diep achter de frontlinie. Op de Krim is geen enkele plek meer veilig en zelfs Russische steden komen in het vizier. Is dit een nieuwe escalatie? Kan ook Moskou getroffen worden? En betekent dit een keerpunt? We stelden de vraag aan militair historicus Tom Simoens.

53 reacties

  • lucien lemahieu

    2 weken geleden
    dat brengt de nucleare bom catastrofe dichterbij.
  • Lisette Theunis

    2 weken geleden
    Oekraïne is nu de oorlog aan het verliezen, en niet Rusland zoals Biden iedereen vorig jaar nog trachtte wijs te maken. Door het leveren van hun performante maar peperdure lange afstandsraketten zullen wij uiteindelijk ook in de strijd geworpen worden, wat eigenlijk al van dag één de bedoeling was van de V.S. en het V.K. in Oekraîne. En dat voor een zwaar corrupte ex-sovjetstaat, die al jaren ruzie maakt met zijn oude maffiabaas en dat geen lid is van de E.U. of onze vredesbeweging NAVO..
  • pierre de wilde

    2 weken geleden
    Veel te laat.
  • Jos De Smet

    2 weken geleden
    Hopelijk eindigt deze waanzin spoedig.
  • Henri De Smedt

    2 weken geleden
    Beginnen met de Krimbrug volledig plat te leggen...Rusland afsnijden van de Krim
  1. Noord-Koreaans propagandalied over Kim Jong-un, “Friendly Father”, gaat viraal op TikTok
    4

    Noord-Koreaans propaganda­lied over Kim Jong-un, “Friendly Father”, gaat viraal op TikTok

    Het Noord-Koreaanse propagandalied dat twee weken geleden gelanceerd werd door de staat, gaat nu wereldwijd viraal op TikTok. In het lied wordt Kim Jong-un geprezen als een vriendelijke, hartelijke en zorgzame leider. “Laten we zingen over Kim Jong-un. Onze grote leider! Laten we houden van Kim Jong-un. Onze vriendelijke vader!”, klinkt het in het refrein van het liedje. Het ‘popnummer’ lijkt tiktokkers van over de hele wereld aan te spreken.
  2. Hoe ernstig is dreiging van Russisch ruimtewapen? Kolonel Housen: “Hele samenleving platgelegd, zonder miljoenen doden”
    PREMIUM
    110

    Hoe ernstig is dreiging van Russisch ruimtewa­pen? Kolonel Housen: “Hele samenle­ving platgelegd, zonder miljoenen doden”

    Rusland is volgens Amerikaanse inlichtingendiensten vergevorderd in de ontwikkeling van een kernwapen waarmee het in de ruimte vijandige satellieten onklaar kan maken. De impact daarvan zou op militair vlak enorm zijn, maar zo’n kernexplosie in de ruimte veroorzaakt ook een elektromagnetische schok (EMP) die ervoor zorgt dat verkeerslichten, bankautomaten, elektrische auto’s, gps-systemen, je smartphone en zelfs je chauffage niet meer werken. Volgens expert krijgskunde Roger Housen baart vooral dat zorgen: “We zouden terug gekatapulteerd worden naar de tijd van voor het internet.”