Maaseik ging donderdag in Roeselare winnen. Zondag is het alles of niets in de vijfde titelmatch.© VDB

Plus ArtikelMaaseik-Roeselare Titelmatch 5 - Zondag 18.00 uur

Pakt Maaseik voor het eerst in vijf jaar de titel of maakt Roeselare er vier op een rij van? “Twee teams met het mes tussen de tanden”

Pakt Maaseik voor het eerst in vijf jaar de titel? Of maakt Roeselare er in het hol van de leeuw een vier op een rij van? Het antwoord krijgt u zondagavond na de vijfde en beslissende titelmatch in de Steengoed Arena. Onze kenners blikken al vooruit.

Jürgen Schrooten en Rob Kwanten

Kunnen de trainers elkaar tactisch nog verrassen? Welke rol spelen stress en vermoeidheid? En wie start met een mentaal voordeel aan deze allesbeslissende wedstrijd? Wij legden ons oor te luister bij vier kenners: Kristof Hoho (ex-Maaseik en ex-Roeselare), Hendrik Tuerlinckx (ex-Roeselare, nu Leuven), Pieter Verhees (ex-Maaseik en nu onze huisanalist) en Christophe Achten (coach van Aalst, volgend seizoen Düren).

1. Tactiek

Kan je in de vijfde titelfinale - het negende onderlinge duel al dit seizoen - elkaar op tactisch vlak nog verrassen?

Tuerlinckx: “Niet echt. In een begin van zo’n finalereeks ligt dat anders, kijk naar de wissels van Roeselare in wedstrijd 2. Vanmedegael wisselde toen de receptie-hoekspelers van plaats, met resultaat. Verder kan je nog iets aanpassen in de startopstelling, maar echt doorslaggevende zaken zijn niet meer mogelijk.”

Achten: “Klopt. Daarvoor kennen beide ploegen elkaar te goed. Het gaat eerder om kleine dingetjes. Zo kan iemand als D’Hulst, puur door zijn ervaring, zijn spel wel wat aanpassen. Iets wat een jonge setter nog niet kan.”

Verhees: “In de derde match verraste Roeselare in de opslag met de korte ballen van Verhanneman. In de vierde match dropte Maaseik de service vaak vlak in de rug van D’Hulst. Kleine dingen, maar op dit niveau maken details het verschil. Zo vond ik de keuze van Bertini voor Hanzic boven Iribarne een goede zet. Hanzic is een heel handige speler, die een ander soort spel brengt dan de Spanjaard.”

Tuerlinckx: “Daar ligt de sterkte van Maaseik, ze zitten met een extra speler die ze kunnen gebruiken sinds iedereen weer fit is. Bij Roeselare wordt de bank amper gebruikt. Ik zou zondag overigens voor Van Elsen kiezen in plaats van Treial.”

“Het gedwongen afscheid van Perin door hartproblemen heeft voor meer samenhorigheid gezorgd bij Maaseik”

Christophe Achten

Coach Aalst

2. Stress

Welke rol speelt stress in zo’n vijfde match?

Tuerlinckx: “Stress speelt meer mee voor jongere spelers. Cox, Bartos, Verhanneman, D’Hulst zijn daar immuun voor, zij weten hoe ze daarmee moeten omgaan. Rotty, Plaskie, Vanker? Dat is afhankelijk van persoon tot persoon. Vanker had het de voorbije jaren moeilijk, dit seizoen brengt hij voor de eerste maal wat Maaseik had gehoopt. Ze hebben jaren geïnvesteerd in de Est, nu kunnen ze er de vruchten van plukken.”

Achten: “Na het afscheid van Perin, die door hartproblemen moest stoppen, is de groep in Maaseik naar elkaar toegegroeid. Dat verschrikkelijke nieuws heeft op een of andere manier voor meer samenhorigheid gezorgd. En dat neemt voor een deel de stress weg.”

Roeselare is een heel ervaren ploeg, die al veel trofeeën pakte. Een groot voordeel?

Hoho: “Roeselare heeft inderdaad een aantal Belgen op het veld staan die het ‘spelletje’ ondertussen wel kennen. Knack heeft ontegensprekelijk meer ervaring. Dat is zeker een troef. Maaseik is een jongere ploeg, met ook veel meer buitenlanders. Die gasten pakken een titel en vertrekken dan naar een volgende club. Voor een Belg betekent zo’n titel meer.”

Achten: “Ach, donderdag heeft die ervaring ook niet geholpen. Volleybal wordt beslist op basis van momenten. De vraag is: wie pakt het momentum?”

Coolman haalde donderdag na de match zwaar uit naar de refs.© BELGA

Roeselare ging twee keer onderuit in deze finale. Twee keer zorgde dat voor heel wat gemekker. Ook een vorm van stress?

Hoho: “Nee. Dat is iets wat er op de volleybalschool in Vilvoorde (waar Roeselare veel spelers en trainers recruteert, red.) ingepeperd wordt. Vanmedegael heeft dat opgepikt van iconen als Emile Rousseau en Claudio Gewehr. De Maaseikse spelers laten zich er tot nog toe niet door vangen. Cox vervult daar zijn rol van kapitein voortreffelijk. Hij duwt iedereen weg en voert het woord. Hij is de rust zelve en zijn ploegmaten respecteren dat ook duidelijk. Coolman werd de vorige seizoenen weggeduwd door Tuerlinckx, Verhanneman doet dat nu misschien wat te weinig.”

Tuerlinckx: “Ik begrijp de frustratie van Coolman, maar schrok wel dat hij dat meteen na de match voor de tv-camera’s deed. Dat was onverstandig. Hij moet na de wedstrijd met de scheidsrechter gaan praten. Zijn woorden zouden nu wel eens voor extra motivatie kunnen zorgen in Maaseik. Een goeie trainer speelt zoiets uit in de kleedkamer.”

Verhees: “Typisch Coolman en Verhanneman. Druk zetten op de refs en ze proberen te beïnvloeden. Dat hoort er natuurlijk bij, maar je mag niet overdrijven zoals Coolman deed. Alsof de nederlaag aan de ref lag. Komaan zeg. Steek de hand eerst eens in eigen boezem.”

“De spelers zitten op de limiet. Maar in de laatste match kunnen ze zich over die vermoeidheid heen zetten”

Hendrik Tuerlinckx

Ex-Roeselare, nu Leuven

3. Vermoeidheid

Zondag staat de vijfde match in elf dagen tijd op het programma. Dat moet toch beginnen doorwegen?

Tuerlinckx: “De spelers zitten sowieso op de limiet, ook omdat er niet veel wissels gebruikt worden. Maar de vijfde wedstrijd is een ander verhaal. Je weet dat het de laatste is, dan kan je je wel over die vermoeidheid heen zetten.”

Wie geeft na vier matchen fysiek de beste indruk?

Hoho: “Ik geef het voordeel aan Maaseik omdat jongens als Iribarne en Hanzic, die lang op de sukkel zijn geweest, nu fit lijken. Zij hebben de laatste maanden ook afgezien, maar dan vooral bij de kinesist. Daar plukken ze nu de vruchten van.”

Tuerlinckx: “Het ligt verschrikkelijk kort bij elkaar. Cox - een belangrijke pion voor Maaseik - sukkelt met de kuit sinds wedstrijd drie. Aan de overzijde staat veel ervaring, maar dus ook een hogere leeftijd. Zij zullen minder fris en monter zijn.”

Hoho: “Denk je? Zie je dat Verhanneman 35 is? Nee! Dat zijn allemaal topsporters die hun lichaam door en door kennen.”

Achten: “Fysiek schat ik Roeselare toch net ietsje hoger in. Ze hebben donderdag na die vijfsetter snel een ijsbad kunnen nemen, goed kunnen eten... Tegelijkertijd zaten die van Maaseik 2,5 uur in de bus.”

“Druk zetten op de refs: het hoort er natuurlijk bij, maar je mag wel niet overdrijven zoals Coolman deed”

Pieter Verhees

Ex-Maaseik en huisanalist

4. Mentaal spelletje

Cox warmde zich in Roeselare amper op. Alsof hij niet zou spelen. Om zand in de ogen te strooien?

Verhees: “Ik denk dat het vooral uit voorzorg was, om zijn kuit zo weinig mogelijk te belasten. Als het toch een mental game was, dan hebben ze dat goed gedaan (lacht).”

Hoho: “In een titelmatch met Roeselare zijn wij ooit eens tot 40 minuten voor het begin van de match in de kleedkamer blijven zitten. De reden? Onze twee libero’s waren geblesseerd, ik ging als libero fungeren. De trainer wilde dat op het allerlaatste moment pas prijsgeven. Dus ja, die spelletjes zijn er zeker.”

Jolan Cox haalt hard uit.© BELGA

Is Maaseik nu in het voordeel omdat het na de zware thuisnederlaag dinsdag en de verloren eerste set donderdag het resultaat nog kon ombuigen?

Verhees: “Ik denk het wel. Ik had het gevoel dat Roeselare zich na de winst in Maaseik al kampioen waande. Dan, na tien nederlagen op rij in Roeselare, ginds gaan winnen: chapeau voor Maaseik. In Roeselare stond alles klaar voor een titelfeest, nu moeten ze nog een keertje naar het Maasland. Dat komt binnen.”

Tuerlinckx: “Het is zo’n raar seizoen, dat ik echt geen voorspelling meer durf maken. Ik ken de oudjes bij Roeselare heel goed: zij zijn mentaal zeer weerbaar, zij zullen er staan. Zij gaan mekaar de komende twee dagen opfokken.”

Hoe belangrijk gaat die eerste set zondag zijn?

Achten: “Het is altijd fijner als je die meteen kan winnen, maar het zal zeker niet bepalend zijn. Kijk maar naar donderdag. 1-0 of 0-1 is geen ramp. Als een van de twee ploegen 2-0 voorkomt, is het wel gelopen denk ik.”

Is er na twee thuisnederlagen nog sprake van een thuisvoordeel?

Hoho: “Zeker. Het publiek kan een cruciale rol spelen. Die zaal moet zondag tot de nok gevuld zijn. En er is meer nodig dan alleen maar drie trommels en een dj. Iedereen moet er in de clubkleuren zitten en er moet lawaai zijn van de eerste tot de laatste bal.”

Tuerlinckx: “Ik denk niet dat thuis spelen nog een voordeel geeft. Enkel de heel verre verplaatsing zie ik nog als een element dat kan meespelen, maar ook niet in belangrijke mate.”

“De zaal moet zondag tot de nok gevuld zijn. Er is meer nodig dan alleen maar drie trommels en een dj”

Kristof Hoho

Ex-Maaseik en -Roeselare

5. Pronostiek

Slotvraag: wie pakt zondag de titel?

Tuerlinckx: “Ik zou altijd 50-50 zeggen, maar wegens mijn verleden zeg ik 49-51 voor Roeselare. Omdat het zondag alles of niets is, verwacht ik niet de meest hoogstaande match. Ik verwacht wel twee ploegen met het mes tussen de tanden.”

Achten: “Ik laat de Maaseikenaar in mij spreken: ik zeg dus 51-49 voor Maaseik. Al durf ik er geen geld op inzetten.”

Verhees: “Als ex-speler en Limburger hoop ik op Maaseik natuurlijk. Het zou ook goed zijn voor het Belgische volleybal. Altijd Roeselare, dat is eentonig.”

Hoho: “Maaseik, omdat ze frisser zijn. Het zou voor Greenyard de eerste titel zijn na het tijdperk Mathi Raedschelders (voorzitter die de club groot maakte en in september 2022 overleed, red.). Misschien is dat wel de stap die ze nodig hebben om opnieuw te bouwen.”

Hanzic probeert het driemansblok te omzeilen.© BELGA

Tickets - De ticketverkoop loopt als een trein. Wil je er zondag ook bij zijn in de Steengoed Arena? Rep je dan naar de website www.vcgreenyardmaaseik.be of bel naar 089/562678.

Volg live op hbvl.be - Zondag zit u in ons livecenter op de eerste rij voor de ontknoping in de titelstrijd. Volg live op www.hbvl.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer