© BELGA

Jambon: “Geen agenten met hoofddoek, wel diversiteit binnen het korps”

Bij de politie is neutraliteit verplicht, dus opzichtige religieuze symbolen kunnen niet. Dat stelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zondag in De Zevende Dag in een reactie op voorstellen om de hoofddoek toe te laten bij politiemensen. De minister wil wel werk maken van meer diversiteit binnen het politiekorps.

gjs

Voor de N-VA-vicepremier is het dragen van hoofddoeken of welk religieus symbool dan ook voor politiemensen niet aan de orde. Een politieman of -vrouw moet ten allen tijde neutraal zijn, benadrukte hij. Ook tatoeages, kruisen, en dergelijke zijn om die reden niet toegelaten. Het woord zegt het zelf: een uniform moet uniform zijn.

Jambon wil wel werk maken van een zo divers mogelijk politiekorps, dat een afspiegeling moet zijn van de samenleving. “Maar dat doe je niet met symbolen die net de diversiteit en de integratie bemoeilijken. Wel door bijvoorbeeld zo divers mogelijk te rekruteren, wat we ook doen”, aldus de minister, die verwijst naar het proefproject in Antwerpen dat uitgebreid wordt. Dat betekent dat er ook gerekruteerd wordt in de allochtone gemeenschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER