Jean-Pierre Waeytens, CEO van Bouwunie.
Volledig scherm
PREMIUM
Jean-Pierre Waeytens, CEO van Bouwunie. © Getty Images / Photo News

“30.000 buitenlandse bouwvakkers betalen hier nul euro”: bouwunie slaat alarm over belastingontduiking

De schatkist loopt jaarlijks minstens 200 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door buitenlandse bouwvakkers die nul euro belastingen op hun loon betalen, terwijl dat wel zou moeten. Waarom lijkt het alsof de fiscus vertikt erachteraan te gaan? Waarom wordt niets gedaan aan deze oneerlijke concurrentie? Voor Bouwunie is dit onhoudbaar: “Een buitenlandse onderaannemer die 40 tot 50 procent goedkoper is dan een Belgische is écht een probleem.”

125 reacties

  • Jean Donny

    3 weken geleden
    De globalisering, de onbegrijpelijke structuren, de open deur politiek, abnormale bevolkingsaangroei is de basis van veel miserie. En er geld nog steeds de regel dat enkel degenen die er niet kunnen aan ontsnappen belastingen betalen. En dat is niet de zgn elite.
  • Rachid bounasser

    3 weken geleden
    Zonder de migranten word België teruggekatapulteerd naar de jaren 50 , en deze mensen betalen al belastingen in hun thuisland
  • Alischa De Hertog

    3 weken geleden
    De hogere kaste - o.a. diegene die de parlementen bevolkt - heeft alle belang bij een race-to-the-bottom. Weinig willen betalen om veel bediend te worden, heet dat.
  • San Pauwels

    3 weken geleden
    Oneerlijke concurrentie troef, en niet alleen vanuit Europese landen. China is ook een grote boosdoener. Andere voorbeelden: kledij, waarvan de kwaliteit ondermaats is (fast fashion) en vervuilend (afvalberg) is; auto's die goedkoop geëxporteerd worden. Westerse bedrijven geven veel geld uit aan onderzoek inzake nieuwe producten terwijl China zich afwachtend opstelt. Als ze succesvol zijn, worden ze schaamteloos gekopieerd (industriële spionage) door China.
  • Helene Van der Heyden

    3 weken geleden
    Blijkbaar kan men kiezen om belasting in thuisland te betalen.Heb daar hele uitleg over gehoord door Poolse poetshulp.