© REUTERS

Arsenal wint, maar speelt voor het eerst sinds 2000 geen Champions League

Op de laatste speeldag in de Premier League moest duidelijk worden welke ploegen volgend jaar naar de Champions League mogen. Drie ploegen, Arsenal, Liverpool en Manchester City, streden om twee tickets. En het was Arsenal dat uit de boot viel, ondanks een 3-1 zege tegen Everton. De ploeg van Arsène Wenger — als hij blijft — speelt volgend jaar Europa League.

jtp

Arsenal sloot het seizoen af met een geaccidenteerde overwinning tegen Everton, de Gunners wonnen met 2-1. Hector Bellerin opende al na acht minuten de score tegen Everton na slecht verdedigen, maar daarna moest Arsenal met tien verder na een aanslag van Laurent Koscielny op Enner Valencia. De Franse verdediger kreeg direct rood en mist zo de FA Cup finale van Arsenal, volgende zondag.

Ondanks het mannetje minder scoorde Arsenal voor de rust nog een tweede keer, Alexis Sanchez kon met een gelukje 2-0 maken. In de tweede helft werd de overwinning van Arsenal nog bitterzoet voor Arsène Wenger, die met Gabriel een tweede verdediger zag uitvallen. Everton scoorde nog de aansluitingstreffer via Romelu Lukaku, die een strafschop goed omzette. Arsenal scoorde nog via Ramsey de 3-1, maar speelt voor het eerst sinds 2000 géén Champions League.

Arsenal treedt niet aan op het kampioenenbal, want Liverpool won zijn wedstrijd tegen Middlesbrough overtuigend met 3-0. Mignolet stond tussen de palen bij de Reds, Divock Origi begon op de bank. Liverpool moest winnen tegen Middlesbrough als het naar de (voorrondes van de) Champions League wilde, maar moest lang wachten op een verlossend doelpunt. Georginio Wijnaldum scoorde op slag van rust de 1-0.

© REUTERS

Vroeg in de tweede helft verdubbelde Coutinho tot 2-0, Lallana zorgde voor de beslissende 3-0. Liverpool eindigt dus op een vierde plaats na een knap seizoen, en mag zich volgend seizoen weer proberen meten met de allerbesten. Divock Origi viel in na 82 minuten, maar kwam niet meer tot scoren.

Naast Liverpool speelt ook Manchester City volgend seizoen Champions League, de Citizens wonnen overtuigend met 0-5 op het veld van Watford. Daar stonden Vincent Kompany en Kevin De Bruyne een hele wedstrijd tussen de lijnen, de Belgische connectie van City zorgde meteen ook voor het eerste doelpunt. De Bruyne bracht de bal voor, Kompany buffelde binnen. Het was zijn derde doelpunt sinds zijn rentree.

De Bruyne deelde ook uit voor de 0-2, Aguero werkte beheerst af. De Argentijn deed er nog een tweede doelpunt bij op aangeven van Sane, dankzij Fernandinho kon City de rust in met een 0-4 voorsprong. Gabriel Jesus legde iets voor het uur de 0-5 eindstand vast voor City. De blauwe ploeg uit Manchester eindigt het seizoen op een derde plaats. Het is de eerste keer dat Pep Guardiola geen prijs pakt als trainer.

Kampioen Chelsea sloot het seizoen af met een overtuigende zege tegen de laatste in de stand, Sunderland, het werd 5-1. En daar hadden de Belgen van Chelsea ook een aandeel in. Thibaut Courtois moest wel al vroeg de bal uit de netten plukken, Manquillo zette Sunderland verrassend op een 0-1 voorsprong. Lang konden de Black Cats niet genieten van die voorsprong, Willian zorgde voor de 1-1 ruststand. In de eerste helft was er nog een mooi moment, toen de afscheidnemende John Terry al tijdens de eerste helft een applauswissel kreeg.

In de tweede helft ging Chelsea over Sunderland, eerst na een knappe goal van Eden Hazard en later nog door twee goals van Michy Batshuayi. De Rode Duivel viel in na 62 minuten en scoorde tweemaal tussen minuut 90 en 92. Voor Batsman was het zijn vierde goal in drie matchen. Het seizoen eindigen op een hoogtepunt, heet zoiets.

© REUTERS

Tottenham tekende voor de monsterzege van de middag. De Spurs wonnen hun slotwedstrijd op het veld van het gedegradeerde Hull met 1-7. Harry Kane zette zijn topschutterstitel nog wat meer glans bij door een hattrick te scoren. Maar ook Alderweireld deelde in de feestvreugde, hij scoorde in minuut 87 de 1-7. Toch kon Tottenham de nul niet houden, na een foutje van Vertonghen scoorde Clucas de eerredder voor Hull...