“Eén op de vier probeert op alle mogelijke manieren te ontsnappen aan parkeerboete”

© Hollandse Hoogte / Piet den Blanken

Wij Belgen houden niet van parkeerboetes. “De helft heeft minimaal één aanmaning nodig vooraleer effectief te betalen”, zegt Peter Lamens van Optimal Parking ­Control (OPC). “Eén op de vier probeert zelfs op alle mogelijke manieren te ontsnappen aan de bon.”

Chris Snick

Jaarlijks schrijven de parkeerwachters van OPC in 46 steden een half miljoen bonnen uit. “Het aantal aanmaningen dat we moeten versturen, ligt net zo hoog”, zegt Lamens. Bij Besix Park, goed voor 36 steden en gemeenten, schrijven ze jaarlijks 400.000 parkeerbonnen uit. “Ook wij versturen net zo veel aanmaningen”, zegt general manager Frank ­Vaes. “We hebben iemand fulltime in dienst om aangetekende brieven te verwerken.”

De meest voorkomende excuses

Na één aanmaning gaat de helft overstag. Wie overblijft zijn de hardnekkige wanbetalers die blijven wachten in de hoop dat de zaak zomaar opgelost raakt of die in de grote excuustrommel graaien. “We horen van ­alles”, vertelt Lamens. “Ik stond er nog maar twee minuten. De rij bij de bakker was langer dan ik dacht. Mijn ticketje waaide weg. Dat zijn de populairste. Maar we krijgen ook hand­geschreven brieven van tien pagina’s met een levens­verhaal dat eindigt met de emotionele vraag om alsjeblieft niet te moeten betalen.”

Discussiëren haalt niet veel uit

Terwijl dat allemaal geen zin heeft. Bij Besix wordt 92 procent van de uit­geschreven bonnen ­geïnd. “Zelfs bij zaken die na de zoveelste aanmaning uiteindelijk voor de vrederechter komen, krijgen we zo goed als altijd gelijk. De regels zijn dan ook simpel: ofwel leg je een parkeerkaart of ticket, ofwel doe je dat niet. In dat laatste geval ga je in de fout. Veel valt daar doorgaans niet over te discussiëren.”

Waaruit die resterende acht procent dan bestaat? “Gevallen waar we niet kunnen innen omdat de persoon over­leden is, plots in het buitenland woont of in zware schuldbemiddeling zit en zelfs niet in staat is om 75 cent per maand af te betalen”, aldus Vaes. “En dan zijn er de boetes die we zelf kwijtschelden, als we mensen gelijk geven.”

Uitzonderlijke situaties: man valt van trap

Wat dus wel degelijk gebeurt. “Zeer uitzonderlijk, maar het kan voorvallen”, zegt Lamens. “Als onze parkeerwachters een foute nummerplaat intikten. Of als er écht een goede reden is en je dat kan bewijzen.” Zoals vorige week. Een 86-jarige man viel van de trap in Leuven. Zijn vrouw, die hem iets verder opwachtte, was uitgestapt om hem te helpen. Net dan passeerde de parkeerwachter. “Die bon annuleerden we”, zegt Lamens. “Je moet menselijk blijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen