Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

▶ Oekraïne voert met nieuwe Amerikaanse raketten ‘mogelijk een van dodelijkste aanvallen van de oorlog’ uit op Russisch trainingskamp

Dronebeelden die vooraf door het Oekraïense leger werden gemaakt tonen meer dan honderd Russische militairen op het terrein.Beeld rv

Oekraïne heeft deze week een militair oefenterrein van het Russische leger aangevallen in de bezette regio Loehansk. Dat gebeurde met vier Amerikaanse ATACMS-raketten. Beelden tonen hoe de raketten inslaan en een grote groep van meer dan honderd Russische soldaten raken.

en

Video wordt geladen...

ATACMS zijn tactische ballistische raketten die honderden kilometers ver kunnen vliegen en afhankelijk van het type een wapenkop met clustermunitie hebben. Bij impact worden op die manier bijna duizend kleine munitiedeeltjes verspreid over een grote oppervlakte. Die doorzeven alles in de omgeving.

De inslag vond volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) plaats in de buurt van Koeban, op meer dan 80 kilometer achter het front, in door Russen bezet gebied in de provincie Loehansk.

“Bij de aanval zijn naar verluidt 116 Russen omgekomen”, aldus de denktank. Beelden van net voor de inslagen laten op een van de plaatsen effectief een grote groep Russische soldaten zien.

Op beelden van de aanval – die geverifieerd werden aan de hand van openbaar beschikbare bronnen – zijn in totaal vier inslagen te zien. De eerste zou hebben gefaald, de drie andere zouden wel gelukt zijn. Bij één inslag is duidelijk te zien dat het om clustermunitie gaat, gezien de regen van kleine inslagen. Ook op twee andere plaatsen stijgt rook op.

Volgens het magazine Forbes gaat het om mogelijk een van de dodelijkste aanvallen van de hele oorlog op Russische troepen. Noch het Russische noch het Oekraïense leger heeft al op de beelden gereageerd.

Lees ook

‘We zullen ze van de vliegbases op de Krim verdrijven’: Oekraïne zet nieuwe ATACMS-raket nu volop in

Oekraïne kreeg vorig najaar voor het eerst een beperkte set ATACMS-raketten uit de VS, toen nog met een bereik van maximaal 165 kilometer. Vorige maand volgde een nieuwe levering, met daarin voor het eerst ook de 300 km-versie. Volgens The New York Times ging het om meer dan honderd van zulke raketten. Sindsdien viel Oekraïne er al meerdere Russische doelwitten mee aan, onder andere een kostbaar S-400-luchtafweersysteem op de Krim.

Bovendien zitten de ATACMS-raketten ook in het grote steunpakket van 61 miljard dollar vervat dat het Congres vorige maand goedkeurde. Volgens het Pentagon zullen de Verenigde Staten Oekraïne van “zoveel als mogelijk” raketten gaan voorzien.