Sint-Amands en Puurs denken aan fuseren

© Guy Delforge

Sint-Amands wil fuseren met buurgemeente Puurs. Burgemeester Peter Van Hoeymissen van Sint-Amands en zijn Puurse collega Koen Van den Heuvel, allebei CD&V, voerden daarvoor de voorbije weken voorbereidende gesprekken. Het gaat om de eerste vrijwillige gemeentefusie in de provincie Antwerpen sinds het fusiedecreet van juni 2016.

gdb, pp

Sint-Amands staat als kleine gemeente van amper 8.400 inwoners financieel niet sterk. Vooral de negatieve invloed van de taxshift op de inkomsten van de gemeente zou Sint-Amands ertoe aangezet hebben om naar een fusiepartner te zoeken. De gemeente zou het anders tijdens de volgende bestuursperiode wellicht te moeilijk krijgen om de belastingen op het huidige peil te houden en toch te blijven investeren.

Dat de Vlaamse overheid bij een vrijwillige fusie 500 euro per inwoner geeft om de schuldenlast te verlagen, helpt ook wel. In het geval van Sint-Amands en Puurs gaat het om zowat 13 miljoen euro.

De burgemeesters van Sint-Amands en Puurs willen zelf geen commentaar kwijt. Hun Bornemse collega Luc De boeck (CD&V) zegt dat zijn gemeente ook over een fusie met Sint-Amands wilde praten, maar dat er geen overleg met hem is geweest. Eén grote fusie van Bornem, Puurs en Sint-Amands tot de gemeente Klein-Brabant zien de burgemeesters niet zitten.

De gemeenteraad van Sint-Amands moet op 30 mei zijn zegen geven voor de fusie. De gemeenteraadsleden van Puurs doen dat op 6 juni.

Er hangen nog meer vrijwillige fusies in de lucht. “Er lopen gesprekken tussen gemeentebesturen in verscheidene provincies”, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen