In dit woonzorgcentrum laten ze senioren met dementie opnieuw genieten van eten

© pvr

Een dertigtal bewoners van woon-zorgcentrum Hof ter Veldeken die kampen met dementie, genieten eenmaal per maand van fingerfood. Ze krijgen dan groenten, vlees en aardappelen voorgeschoteld in handige hapjesvorm. “We zochten een menswaardig alternatief.”

Pierre Van Rossem

Het OCMW-woon-zorgcentrum Hof ter Veldeken verschaft in de afdeling De Parel bijzondere zorg aan een dertigtal dementerenden. “En zij hebben het soms moeilijk met eten”, zegt Annick Van Weyenberg, referentiepersoon dementie binnen het WZC. “Sommigen herkennen en hanteren moeilijk mes en vork, anderen hebben slik- en kauwproblemen. Daarom wordt hun voedsel gemixt en toegediend met behulp van een lepeltje. Maar echt menswaardig kan je dat niet noemen. Samen met het keukenteam zochten we naar alternatieven.”

Eten met de ogen

Fingerfood bleek een oplossing: kleine hapjes van groenten, vlees en aardappelen, klassiek bereid, maar apart gemalen en in een fraai vormpje gepresenteerd. “De hapjes zijn bijzonder smaakvol”, zegt kok Alain Vermeir.

“Alle smaken blijven immers apart bewaard. En senioren eten, net als wij, deels met de ogen. En ook zij grijpen naar een kleine, makkelijk handelbare hoeveelheid. De combinatie van kwaliteit en uitzicht zorgt ervoor dat sommige gasten zelfs om een extra portie vragen. Ons initiatief valt duidelijk in de smaak.”

Die goedkeuring kregen de initiatiefnemers ook van de familie van de bewoners en van het OCMW-bestuur. Voorlopig staat fingerfood slechts eens per maand op het menu. “Het blijft een proefproject”, zeggen Van Weyenbergh en Vermeir. “En we blijven inzetten op een nog betere smaak en een nog breder aanbod. Zo zien we kansen om mensen van andere afdelingen die vandaag hun eten in pureevorm krijgen, fingerfood aan te bieden. Dat we ons gesteund voelen door alle betrokkenen, is een stimulans. Ons project verhoogt trouwens ook de zelfredzaamheid van onze gasten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen