Taxichauffeurs zoeken mee naar weggelopen kinderen

© BELGA

Vorig jaar zijn 1.055 jongeren weggelopen van huis. Dat aantal stijgt, al voor het tweede jaar op rij. Om ze sneller terug te vinden, werkt Child Focus sinds vorig jaar – met succes – samen met taxichauffeurs in Antwerpen. Child Focus wil dat netwerk van taxispeurders nu uitbreiden naar andere grootsteden.

wim brillouet

Sinds 1 oktober vorig jaar rijden er in Antwerpen taxispeurders rond. Het gaat om een 200-tal chauffeurs van DTM Taxis die tijdens hun rit helpen zoeken naar weggelopen jongeren. “Ze zijn de oren en ogen van Child Focus op de baan. Bij een verdwijning in Antwerpen krijgen de chauffeurs vignetten met een foto en informatie over de wegloper. Sinds begin dit jaar hebben we al zes keer een beroep op hen gedaan. Met succes: we krijgen veel nuttige tips, soms zijn die zelfs doorslaggevend. De chauffeurs kunnen tips melden op onze noodlijn 116.000”, zegt Sandra Voet van Child Focus.

Omdat de samenwerking in Antwerpen zo succesvol is, wil Child Focus het netwerk van taxispeurders uitbreiden. “We zijn volop op zoek naar een partnerschap in andere grootsteden. Met de taxisector in Brussel zijn we al in gesprek”, klinkt het.

Sneller terecht

Child Focus werkt al langer ook samen met de NMBS, De Lijn en veiligheidsdienst Securitas. Het personeel dat op de baan is, zoekt mee naar weglopers. Die samenwerking is een belangrijke reden waarom jongeren almaar sneller worden teruggevonden. Van de 1.055 weglopers vorig jaar was 39 procent binnen de 48 uren terecht. Al 3 procent meer dan het jaar ervoor. Het gaat vooral om kinderen tussen 13 en 15 jaar die problemen hebben in het gezin, op school of in een relatie.

Omdat grote opsporingscampagnes soms afschrikken, mikt Child Focus vaker op kleinere acties via sociale media. “Via Twitter kunnen we snel een opsporingsbericht versturen en het er ook weer afhalen als de jongere is gevonden. We vermijden grote campagnes, omdat die een gevluchte jongere net kunnen afschrikken om terug naar huis te komen. Uit angst voor slechte reacties van familie en vrienden kan een jongere zelfs nog verder wegvluchten”, zegt Sofia Mahjoub van Child Focus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen