Binnenkort worden mosselen, wieren en schelpdieren gekweekt in Noordzee

© Photo News

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de Universiteit Gent zijn samen met een consortium van zeven bedrijven gestart met een proefproject om te zien of er mosselen, zeewieren, oesters en sint-jacobsschelpen kunnen gekweekt worden in de Noordzee.

blg

Het project kreeg de naam “Noordzee Aquacultuur” mee en werd maandag voorgesteld in Gent. Een eerste proef, namelijk een kweeklijn voor mosselen, werd tegelijkertijd uitgezet in het windmolenpark op de Noordzee.

Aquacultuur kent wereldwijd een enorme expansie met een jaarlijkse groei van acht procent, maar Europa en ook België blijven wat achter in het verhaal. Daarom pakt het consortium, ILVO en UGent uit met het nieuwe onderzoeksproject. “Noordzee Aquacultuur” zet drie doelen voorop: het onderzoek van innovatieve kweektechnieken van schelpdieren en zeewieren op zee, het efficiënt ruimtegebruik van de Belgische wateren en de ontwikkeling van een markt voor nieuwe mariene streekproducten.

Waterzuiverend

Er werden twee trajecten uitgestippeld: Value@Sea en Edulis. Het eerste project zal onderzoek doen naar de geïntegreerde teelt van platte oester, sint-jacobsschelp en suikerwier voor de kust van Nieuwpoort. Er zal naast de kweek ook gekeken worden of de teelt een waterzuiverend effect kan hebben. De opbouw start nog voor de zomer zodat er in het najaar ingezaaid kan worden.

Edulis concentreert zich op de kweek van mosselen in de windmolenparken van C-Power en Belwind. Het gaat om een absolute primeur dat er 50 kilometer voor de kust mosselen worden gekweekt. Er zal onderzocht worden welke impact de bewegingen van de zee hebben op de kweek en ook of de teelt ecologisch en economisch haalbaar is. De eerste “mossellongline” is maandag uitgezet. Binnen twee jaar moet duidelijkheid geschept worden over de biologische en technische haalbaarheid van een massateelt.

Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V) heeft 2,4 miljoen euro veil voor het onderzoek.

()

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen