Direct naar artikelinhoud
president trump

Hoe zal Trump zich gedragen in de porseleinkast van het Israëlisch-Palestijnse conflict?

President Trump bij aankomst in Israël.

De Amerikaanse president Donald Trump is vanmiddag in Israël gearriveerd. "Ik kom hier de onverbrekelijke band tussen de Verenigde Staten en Israël herbevestigen", zei hij op de luchthaven Ben-Goerion in Tel Aviv. "Voor ons ligt een zeldzame kans om stabiliteit te vestigen in de regio en het terrorisme te verslaan", voegde hij eraan toe in een verwijzing naar de gesprekken die hij afgelopen weekeinde in Saoedi-Arabië met de Arabische leiders voerde.

Israël is het tweede land dat hij aandoet op zijn eerste grote buitenlandse reis. Er wordt met spanning naar het tweedaagse bezoek uitgekeken. De veiligheidsmaatregelen zijn enorm en iedereen vraagt zich af hoe de president, die snel naam heeft gemaakt als politieke brekebeen, zich zal gedragen in de porseleinkast van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Lees ook: De heikele 'vredesmissie' van Trump bij Netanyahu en Abbas

De eerste zorg van de Israëlische autoriteiten is de veiligheid van de hoge Amerikaanse gast. Naar verwachting zal Trump vanmiddag als eerste zittende president een bezoek brengen aan de Klaagmuur. Met het oog daarop wordt de Oude Stad van Jeruzalem, symbolische grond voor de drie grote monotheïstische wereldgodsdiensten, hermetisch afgesloten voor het publiek. Hotelgasten in deze toeristische trekpleister annex potentiële brandhaard, moesten vanochtend vroeg hun hotel verlaten en mogen er tot vanavond niet meer in. Gisterenvond kregen ze al te horen dat ze de ramen van hun kamer dicht moesten houden met de gordijnen gesloten. Op trappen in het gebied rond de Klaagmuur zijn meer dan manshoge schermen opgetrokken die de voor joden heiligste plek aan het zicht onttrekken op het moment dat Trump daar verschijnt.

Voorts vraagt iedereen in Israël zich af wat Trump gaat doen en zeggen. In zijn verkiezingscampagne wekte hij de nodige verwachtingen. Hij noemde zichzelf de "beste vriend" van de joodse staat. Hij leek geen problemen te hebben met het bouwen van joodse nederzettingen in de door Israël bezette Palestijnse gebieden. En beloofde als president de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv te zullen verplaatsen naar Jeruzalem, dat door de Israëliërs als hun ondeelbare hoofdstad wordt beschouwd, maar niet door de rest van de wereld. Ook leek hij minder te hechten aan de wenselijkheid van een tweestatenoplossing voor het slepende Palestijns-Israëlische conflict. Deze stellingnames van de kandidaat Trump waren voor premier Benjamin Netanyahu als manna uit de hemel.

Trump noemde zichzelf de 'beste vriend' van de joodse staat

Maar president Trump is inmiddels teruggekrabbeld. Hij wil terughoudendheid van Israël bij de bouw van nederzettingen, lijkt voorlopig de ambassade in Tel Aviv te laten en behandelde de Palestijnse president Mahmoud Abbas bij een bezoek aan Washington met zoveel egards dat een anonieme zegsman uit kringen van Trumps rechtse joods-Amerikaanse geldschieters gepikeerd te kennen gaf dat vicepresident Mike Pence het maar snel moet overnemen.

 Trump lijkt nu zijn zinnen te hebben gezet op het reanimeren van het "vredesproces", de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Die zijn al jaren zo comateus dat er niet alleen geen enkele sprake is van vrede maar ook niet van iets wat ook maar lijkt op een proces. Met zijn gebruikelijke hyperboliek zegt de president te streven naar de "ultieme deal". Kennelijk wil hij dicht bij zichzelf blijven, dicht bij zijn verleden als 'deal maker' in de New Yorkse vastgoedsector en hoopt zo te slagen waar zijn voorgangers faalden.

Trump zegt te streven naar de 'ultieme deal'

Maar het lanceren van een uitgewerkt vredesplan zit er tijdens het bezoek nog niet in, zo zijn de berichten vanuit het Witte Huis. Geen overhaaste beslissingen, is het devies. Tot een gemeenschappelijke ontmoeting tussen Trump, Netanyahu en Abbas komt het dan ook waarschijnlijk niet. Wel gaat Trump dinsdag naar Bethlehem voor een afzonderlijk gesprek met Abbas. Palestijnse facties hebben opgeroepen tot een 'Dag van Woede' als signaal aan de Amerikaanse president dat het "Palestijnse volk staat op zijn zelfbeschikkingsrecht en nationale onafhankelijkheid met Oost-Jeruzalem als zijn soevereine hoofdstad". Het zal Trump duidelijk maken dat het bouwen van wolkenkrabbers iets anders is dan het samenbrengen van twee aan hun heilige grond verknochte volkeren.

Palestijnse facties hebben opgeroepen tot een 'Dag van Woede'