Direct naar artikelinhoud
Essential Mix

Soulwax geeft legendarische Essential Mix een bolwassing

Dj-set voor BBC blijkt showcase met nieuwe muziek

Wat een uitslovers, die Dewaeles! Ze gooiden maar net hun nieuwe plaat From DEEWEE op de markt of daar pleuren ze weer onuitgegeven materiaal de wereld in - deze keer in de vorm van een BBC Radio 1 Essential Mix. Wij checkten dat ding even uit en hielden ons vast aan de takken van de bomen.

De Essential Mix is al meer dan twintig jaar een veelbeluisterde dj-set op BBC Radio 1 waarin de hotste dj’s van het moment en de goden uit de elektronicascene onthullen wat er in hun platentas zit. Het is een ideaal platform voor platenruiters om zich te profileren. Bovendien geeft het dj’s de kans om een heel andere kant van hun muzikale smaak te tonen. In het verleden mochten topnamen als Basement Jaxx, Dave Clarke, Trentemøller, Flying Lotus, Swedish House Mafia, Nicolas Jaar, Caribou en Ben Klock een Essential Mix in elkaar draaien. Curator Pete Tong kiest heel zorgvuldig de mixmeesters voor een Essential Mix, zo blijkt.

Slimme stunt

Wat Stephen en David Dewaele van Soulwax vorig weekend deden, is echter ongezien in de geschiedenis van het programma. Het Gentse broederduo serveerde het eerste uur van de mix uitsluitend gloednieuwe nummers die de heren de voorbije weken in hun studio hebben opgenomen. In de elektronicascene en online werd er euforisch gereageerd op die trendbreuk. Het deed ons wat denken aan de prettige hysterie die Ricardo Villalobos en Shackleton over zich heen kregen, toen zij in het verleden voor de geroemde Fabric-compilaties ook plots exclusief onuitgegeven materiaal verzamelden. Om maar te zeggen: echt nieuw is de stunt niet, maar de Dewaeles springen er slim mee om.

Soulwax onlangs in de AB

Dat de Dewaeles net de BBC trakteren op zo’n verrassing, verbaast geenszins. Auntie Beeb en Soulwax/2ManyDJs zijn altijd close geweest: tal van BBC-dj’s hebben de Dewaeles de voorbije twintig jaar warm ontvangen. Zo was Zane Lowe, vandaag de drijvende kracht achter Beats 1 op Apple Music, een van de eerste BBC-hosts die de Gentenaars een stevige push gaf in Groot-Brittannië. In maart nam Soulwax bovendien nog een gesmaakte livesessie op voor BBC Radio 6 Music - in de beroemde Maida Vale-studio’s.

Straaljagersynths

Maar hoe klinkt die Essential Mix nu? De tracks hebben bijna allemaal het woord essential gemeen en schipperen tussen de noisy elektro van Nite Versions en de gestileerde elektronische pop van de acts op het DEEWEE-label, waarvan de Dewaeles de oprichters zijn. De songtitels? ‘Essential 1’, ‘Essential 2’, … tot en met ‘Essential 13’. Die karikaturale no-nonsensetaal is typisch voor de Gentse broers.

Het verloop van de mix doet wat denken aan 45:33, de looptraining-plaat die LCD Soundsystem voor Nike creëerde: een vloeiende dynamiek die subtiel met pieken en dalen stoeit en genoeg varieert om én danslustigen én hoofdtelefoonluisteraars te blijven boeien.

'From Deewee', de plaat die Soulwax nog maar nét heeft uitgebracht

Het gaat er van lekker scheve elektronische new wave-pop naar sensuele balearic disco. Wat later krijgt speelse, met korzelige straaljagersynths dooraderde techno de bovenhand. Geinige "na-na-na"-zangkoortjes maken haastig plaats voor stuurse elektro met morsige acidbliepjes.

Indispensable

“You can’t get down it’s not the same”, zingt Stephen Dewaele, “not just anything / what did you say / welcome to the dawn / it’s not the same / nature of the thing / it’s just a game”. Of iets in die trant. En horen we David Dewaele daar op robotische wijze de letters “E-S-S-E-N-T-I-A-L” opdreunen? Dan weer mokeren een ploppende beat en sissende hi-hats op ons trommelvlies, terwijl klinische vrouwenstemmen “essential” declameren, evenals “Imperative” en “Indispensable”. De woorden worden vertaald in het Frans en het Spaans: humoristische taalspelletjes die doen denken aan Soulwax classics zoals ‘NY Excuse’ of aan hun remix van ‘Phantom N°2’ van Justice.

In het tweede deel van hun Essential Mix selecteren de Dewaeles exclusieve Soulwax -en DEEWEE-edits. Het programma is tijdelijk te herbeluisteren en downloadbaar via de iPlayer Radio-app van de BBC.

Beluister de mix op de website van Radio 1.

Soulwax speelt op 18/6 op Best Kept Secret (NL), op 24/6 op Down the Rabbit Hole (NL) en op 2/5 op Rock Werchter. Op 22/12 staan ze ook in de Lotto Arena, Antwerpen.