Direct naar artikelinhoud
Televisie

Critici reageren voorzichtig positief op nieuwe 'Twin Peaks'

Kyle MacLachlan als Special Agent Dale Cooper in het nieuwe seizoen van 'Twin Peaks'.

De verwachtingen liepen steeds hoger op naarmate de première van het nieuwe Twin Peaks-seizoen dichterbij kwam. Nu het eindelijk zo ver is, reageren critici voorzichtig. Maar over één ding is iedereen het eens: het what the fuck-gehalte ligt nog steeds behoorlijk hoog.

Was het een goed idee van David Lynch om Twin Peaks na 25 jaar terug nieuw leven in te blazen? “De verwachtingen rond de nieuwe Twin Peaks waren zo buitenproportioneel hoog dat het risico op een sof immens was”, stelde onze recensent vast, en hij niet alleen. Met de hoop op een nieuw topseizoen groeide ook de vrees op een misser, een smet op het Twin Peaks-blazoen.

Dat laatste is wat de criticus van het Amerikaanse tijdschrift Time heeft gezien. “De nieuwe Twin Peaks is vreemd, en niet op een goede manier”, luidt de kop boven de recensie. “Als het niet Twin Peaks heette, dan zou ik niet blijven kijken”, schrijft Time, dat stelt dat Lynch misschien té ver gaat in zijn hang naar surrealisme. “Raadselachtigheid an sich is niet noodzakelijk een kwaliteit: als een serie niet is geschreven om begrepen te worden, verliest ze ook de mogelijkheid om aan te slaan.”

'Als het niet Twin Peaks heette, dan zou ik niet blijven kijken'
De recensent van 'Time'

"Wat is dit?"

Anderen waren positiever, zoals The Hollywood Reporter. Het Amerikaanse blad vond de nieuwe afleveringen “een sensatie die je overspoelt” en “een trip die je moet nemen”. 

Andere media wachten nog liever wat om een definitief oordeel te vellen.  The New York Times merkte op dat het soms aanvoelt “alsof een nostalgische 1990-versie van de show wordt afgewisseld met een koudere, hardere versie uit 2017. Of en hoe de twee samenkomen zal bepalen of deze reeks meer kan zijn dan een klasreünie.” Bovendien is er veel veranderd sinds het eerste seizoen in 1990 op tv kwam: “Hoe inventief het ook was, de Twin Peaks van 1990-91 was ook een kindje van zijn tijd, dat elementen leende van soaps en detectiveseries. Bij de nieuwe start, herinner je je ook wat er sindsdien allemaal is veranderd in televisie.”

Dat merkt ook de Britse krant The Guardian op. “De surreële scènes en het verbazingwekkende narratief van de originele Twin Peaks kwamen op tv toen niemand anders dat soort dingen deed. Nu het zeldzaam is geworden om een dramareeks te zien waar het begin, midden en eind in die volgorde verteld worden, blijft Lynch eigenzinnig door nóg verder te gaan.” Net daarom is The Guardian ook erg voorzichtig in zijn oordeel: “De originele serie had tenminste nog de kijkvriendelijke structuur van een whodunit om alle eigenaardigheden aan elkaar te lijmen. Het begin van de nieuwe reeks is meer een wat-is-dit? dan een whodunit.”

'Nu het zeldzaam is geworden om een dramareeks te zien waar het begin, midden en eind in die volgorde verteld worden, blijft Lynch eigenzinnig door nóg verder te gaan'
The Guardian

Toch geven de meeste media het derde Twin Peaks-seizoen het voordeel van de twijfel. “Dit is een reeks die de creatieve ambities op tv radicaal heeft verhoogd”, besluit The Guardian. “We moeten het tijd geven om te bepalen of het opnieuw een game-changer kan zijn.”