© rr

Nog nooit zoveel wespen: maar waarom komen ze op jou af?

Deze zomer belooft er eentje van pure horror te worden voor hen die niet van wespen houden. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat de populatie deze zomer tot 4 keer zo hoog zou kunnen liggen dan andere jaren. Reden is de lange nazomer in 2016 en de zachte winter. Maar waarom komen wespen eigenlijk op ons af? En kunnen we er iets tegen doen?

MiGe

Het lijkt voor sommigen een fabeltje, maar wetenschappers blijven ervan overtuigd dat een wesp nooit echt uit is om jou te steken. Je maakt het diertje echter agressief door hevig heen en weer beginnen te zwaaien. Wanneer je rustige armbewegingen zou maken, zou dat het vliegen van de wesp verstoren zonder haar agressief te maken, waardoor ze andere oorden opzoekt.

Heel wat mensen maken zelf wespenvallen door zoetigheden in afgesloten containers of flesjes te gieten. Ze vergeten echter dat die val ver genoeg weg moet staan. Als je net naast zo’n val gaat zitten, vraag je zelf om overlast. Waarom wespen eigenlijk op zoetigheid afkomen? Wanneer de ‘werksters’ hun larven voeden, geven die larven zoetigheid terug. In de zomermaanden zijn die larven echter volgroeid, en zit het werk voor de ‘werksters’ voor een gedeelte op. Ze krijgen van de larven geen zoetigheden meer en gaan dan maar zelf op zoek naar vervangzoetigheid, die ze in de artificiële manier vinden bij ons.

Er zijn ook middeltjes op de markt die wespen, net als teken en muggen, op afstand houden en toch beschermen tegen de zon. Eentje daarvan is Picasol, verkrijgbaar bij de apotheek. Leuk om te weten: het middeltje bestaat ook in de after sun-versie, waardoor je ook ’s avonds laat nog beschermd bent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer