© Joris Herregods

Antwerps kind blijft haken in glijbaan en verliest pink: “Niemand kon ons fatsoenlijk helpen”

De 7-jarige Youssef uit Antwerpen is zijn linkerpink kwijt. De vinger werd afgerukt toen hij bleef haken in een glijbaan. Zijn familie wil een klacht indienen tegen recreatiedomein De Nekker.

Sven Van Haezendonck, Sam Reyntjens

De familie van de 7-jarige Youssef van het Antwerpse Kiel was zondag naar recreatiedomein De Nekker in Mechelen getrokken. “Zijn moeder had net wat foto’s van Youssef en de andere kinderen gemaakt toen hij plots aan kwam lopen”, vertelt een nonkel. De familie zag onmiddellijk dat er iets ernstig aan de hand was. De linkerpink van de jongen bleek afgerukt te zijn. “We dachten eerst dat hij door een hond gebeten was”, zegt moeder Nora. “Ik ben met hem naar de eerstehulppost gegaan.”

Andere familieleden repten zich naar de glijbaan om de afgerukte pink te zoeken. Bij het afzetten op de glijbaan was de kleine Youssef met zijn pink geklemd geraakt in een scheur in de glijbaanwand. “In het zand vonden we de pink niet, in het water zoeken was onbegonnen werk”, zegt zijn nonkel. “Ik wilde onmiddellijk de glijbaan opensnijden maar daarvoor moesten we een slijpschijf hebben. En zonder toestemming van de verantwoordelijke mocht dat niet.”

Volgens de familie duurde het vervolgens anderhalfuur voor die toestemming er kwam. “Toen was het al te laat. Youssef was al naar het ziekenhuis gebracht en toen we met de pink aankwamen, zeiden de dokters meteen dat we te laat waren.”

Glijbaan afgesloten

De familie wil dan ook klacht indienen tegen De Nekker. “In de eerstehulppost was niemand die ons fatsoenlijk kon helpen”, zegt moeder Nora. “We kregen niet eens een beetje water of een windel.” Ook het feit dat ze zo lang moesten wachten om de constructie van de glijbaan open te slijpen zit de familie hoog. “Dit was toch dringend, niet?”, vraagt de nonkel zich af.

Ook de toestand van de glijbaan vindt de familie reden voor een klacht. “Het kan toch niet dat die scheur niet opgevallen is bij een controle.” De familie zoekt nog een advocaat. “Getuigen zijn er genoeg, die hebben zich massaal gemeld via Facebook.”

"Redders zijn geen dokters"

De bewuste glijbaan werd ondertussen afgesloten. “En dat blijft zo tot ze hersteld is”, reageert directeur Danny De Wit. Volgens hem is het de eerste keer dat zich zo’n ongeval heeft voorgedaan. “Elk jaar voor de start van het seizoen laten wij al onze toestellen keuren. Dat is de laatste keer gebeurd in maart dit jaar”, zegt hij.

Dat er kritiek is op de eerste hulp in het domein betreurt de directeur. “Er zijn permanent acht redders aanwezig. Het jongetje had een afgerukte pink, maar hij bloedde niet en hij was bij bewustzijn. Veel meer dan de ambulance bellen en het slachtoffer opvangen, kunnen wij in zo’n geval niet doen. Redders zijn geen dokters”, geeft De Wit aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER