© BELGA

Boskaart wordt definitief ingetrokken

De omstreden boskaart wordt definitief ingetrokken. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege moet een alternatief uitwerken.

(bvb, lob)

De Vlaamse regering boog zich vanavond over het dossier van de zonevreemde bossen en de boskaart met 12.000 ha beschermde bossen. Binnen de coalitie was de voorbije dagen flink wat wrevel over de manier waarop minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de kwestie afgelopen vrijdag heeft aangepakt. Toen maakte Bourgeois bekend dat de boskaart zou worden ingetrokken zonder de bevoegde minister Schauvliege daarvan op de hoogte te brengen.

Schauvlieges partijgenote en viceminister-president Hilde Crevits noemde die démarche van Bourgeois betreurenswaardig en hopelijk eenmalig. Open Vld'er Bart Tommelein zei verrast te zijn en vond dat dit 'beter niet gebeurd was'.

"Ik heb niemand de zwartepiet toegespeeld", verdedigde Bourgeois zich vanmorgen in De Ochtend. "Ik betreur dat nu op de communicatie gefocust wordt. (...) Ik begrijp dat iedereen het inhoudelijk eens is. Wat is dan het probleem als ik vertolk wat er in de regering leeft?" Volgens de minister-president was er 's morgens in de regering over gepraat en had hij aangekondigd de zaak van dichtbij tegen het licht te houden.

De Vlaamse regering besliste vanavond zoals verwacht om de boskaart definitief terug te trekken. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege moet nu een alternatief uitwerken, klonk het achteraf op een persconferentie.

Ook het relletje omtrent de communicatie over het dossier is afgesloten. "De bladzijde is omgedraaid", klonk het bij minister Hilde Crevits.

Alternatief

“Het doel blijft om de zonevreemde bossen te beschermen zoals in het regeerakkoord staat. Het is de ambitie om dat nog deze regeerperiode in orde te brengen”, aldus minister Schauvliege. Dat minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vrijdag aankondigde dat de boskaart zou ingetrokken worden, zonder de bevoegde minister Schauvliege daarvan te verwittigen, veroorzaakte ergernis bij de coalitiepartners, met name bij CD&V.

De Vlaamse christendemocraten vonden dat bevoegd minister Schauvliege door die démarche in haar hemd was gezet en bestempelden het optreden van Bourgeois als “deloyaal”.

Op een extra ministerraad maandagavond werden de plooien binnen de regering-Bourgeois gladgestreken. “Het zijn geen fijne dagen geweest. Maar we hebben een grondig gesprek gehad en de bladzijde is omgedraaid”, aldus minister Schauvliege. Over hoe de kwestie intern is uitgepraat wilden de leden van de regering weinig commentaar kwijt.

Inhoudelijk is beslist de bestaande boskaart in te trekken en het bijhorende openbaar onderzoek te schorsen. “De lokale besturen worden daarvan morgen (dinsdag, red.) op de hoogte gebracht”, aldus Schauvliege.

Minister Schauvliege krijgt nu de taak om “een alternatief” uit te werken. Het doel blijft om te komen tot een regeling voor de bescherming van de zonevreemde bossen in Vlaanderen. Dat staat ook in het regeerakkoord.

Welke scenario’s daarbij op tafel liggen, kon minister Schauvliege nog niet zeggen. Bedoeling is wel om een oplossing uit te werken “met voldoende aandacht voor rechtszekerheid” en het is ook de ambitie om die oplossing nog deze regeerperiode af te ronden.

Vlaams minister-president Bourgeois trekt omstreden boskaart opnieuw in: “Amateurisme van de bovenste plank”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois trekt de omstreden boskaart in. Die kaart zorgde de voorbije dagen voor heel wat onrust bij eigenaars van bouwgronden. Oppositiepartij Groen reageert hard.

Eind maart beschermde de Vlaamse regering met die boskaart 12.300 hectare “zonevreemd bos” tegen kap. Die bossen liggen in bouw-, industrie-, of landbouw­gebied. Daardoor verdwijnt jaarlijks nog zo’n 200 hectare zonevreemd en vaak waardevol bos.

Maar de kaart zorgde de voorbije dagen voor verhitte discussies in het Vlaams Parlement. Zeker toen bleek dat vooral in de provincies Limburg en Antwerpen duizenden eigenaars het risico liepen niet langer te kunnen bouwen op de gronden die ze nochtans als bouwgrond hadden gekocht.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois greep daarom in. “Ik heb vastgesteld dat de boskaart, ondanks goeie bedoelingen, vol verkeerde effecten zit. Het kan niet dat mensen die bouwplannen hadden, dat nu niet meer kunnen. Dit druist in tegen mijn rechtsgevoel. Daarom hebben we met de collega’s in de Vlaamse regering afgesproken om de kaart weer in te trekken en het openbaar onderzoek stop te zetten. Er moet dus een nieuwe kaart komen, met een openbaar onderzoek dat langer loopt dan 60 dagen en waarbij de betrokkenen individueel worden aangeschreven”, aldus Bourgeois.

Bourgeois wil ook de criteria voor waardevolle bossen weer optrekken. “Een perceel in een verkaveling waar enkele bomen op staan, kan nooit een waardevol bos zijn. De minimale oppervlakte van een bos moet dus groter worden”, klinkt het.

Bijl

© Photo News

“Ik was de enige die kanttekeningen heeft geplaatst bij de consequenties van de geplande bosbescherming en ben weggezet als een bosbarbaar”, zegt Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) in een reactie op de communicatie van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

“Ik ben blij dat de redelijkheid blijkbaar is teruggekeerd, hoewel het geen beslissing van de Vlaamse regering betreft”, zegt ze. “Ik stel voor dat het parlement nu de criteria voor de boskaart aanpast, zodat we tot een evenwichtiger resultaat kunnen komen.”

De minister stelt dat zij altijd op de consequenties heeft gewezen, maar daardoor in een bepaald daglicht werd gesteld. “Sommigen stonden in het parlement zelfs met een bijl te zwaaien”, brengt Schauvliege in herinnering.

”Minister is stilaan natuurramp”

Oppositiepartij Groen reageert scherp op de beslissing van Bourgeois. “Dit is amateurisme van de bovenste plank”, zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

“Vlaanderen moet dingend zijn meest waardevolle bossen beschermen. Daarvoor hebben we nood aan een goede boskaart die de echt eeuwenoude waardevolle bossen beschermt. Minister Schauvliege heeft dit dossier volledig verknoeid”, zegt Meuleman.

“Door politiek getouwtrek en koehandel is de broodnodige kaart een gedrocht geworden. 4.000 van de 12.000 ha van de oorspronkelijke kaart van de grootste en meest kwetsbare stukken zijn er uitgehaald. Er zijn allerlei kleinere bossnippers bijgekomen. Het resultaat is een slechte kaart en grote onzekerheid voor grondeigenaars en de natuur”, aldus Meuleman.

“Minister Schauvliege slaagt er als minister van natuur in om door haar amateurisme mensen te treffen en op die manier elk draagvlak voor natuurbeleid te doen slinken. Deze minister is stilaan zelf een natuurramp”, besluit Meuleman.

Crevits hoopt op snelle vergadering van Vlaamse regering over intrekken boskaart

© BELGA

CD&V-viceminister-president Hilde Crevits hoopt dat de Vlaamse regering snel bijeenkomt om te praten over de aankondiging van het intrekken van de boskaart door minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zonder bevoegd minister Joke Schauvliege daarin te kennen. Betreurenswaardig en hopelijk eenmalig, besloot Crevits in De Zevende Dag (één). Ook haar Open Vld-collega Bart Tommelein zei verrast te zijn en vond dat dit “beter niet gebeurd was”.

Crevits benadrukte dat er een verschil is tussen de inhoud en de stijl van de communicatie van Bourgeois. Met het intrekken van de boskaart heeft ze inhoudelijk geen probleem, wat Schauvliege vrijdag ook benadrukte. Maar de stijl is voor haar betreurenswaardig. “Ik ben ontgoocheld over de manier waarop Geert Bourgeois tewerk is gegaan. Ik hoop dat het eenmalig is”, aldus Crevits die hoopt dat er snel binnen de regering hierover gepraat kan worden, net als over de aanpassing van het decreet.

Tommelein zei verrast te zijn over de communicatie van de minister-president. “Het is beter om samen te communiceren als er iets niet doorgaat”, vond de Open Vld’er. Hij wees er ook op dat er op de ministerraad van de Vlaamse regering eerder op de dag niet beslist was om de boskaart in te trekken.

Tijdens een debat met de Vlaamse fractieleiders kon de interventie van Bourgeois op weinig begrip rekenen. Koen Van den Heuvel (CD&V) sprak van “weinig verbindend leiderschap”. Joris Vandenbroucke (sp.a) had het over een “triestig schouwspel”. Ofwel is de minister onbekwaam, ofwel heeft men de Vlaming om de tuin proberen te leiden, ofwel is de Vlaamse regering onbetrouwbaar, besloot hij.

Björn Rzoska (Groen) vond het gebrek aan professionaliteit van de Vlaamse regering stuitend. De demarche van de minister-president is volgens hem een motie van wantrouwen aan Joke Schauvliege. “Hoe kan ze nog functioneren? “, vroeg Rzoska zich af. volgens hem heeft Bourgeois zich alleen willen profileren.

Trekt regering gecontesteerde boskaart weer in?

© BELGA

De regering-Bourgeois zit momenteel samen over het dossier van de zonevreemde bossen en de gecontesteerde boskaart. Verwacht wordt dat de regering de boskaart intrekt en afspraken maakt over hoe het dossier verder zal worden aangepakt. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) liet vooraf optekenen dat ze daarvoor “een aantal voorstellen” op tafel zal leggen.

Hoe moet het verder met het dossier van de zonevreemde bossen en de boskaart met 12.000 ha beschermde bossen? En hoe zwaar tillen coalitiepartners Open Vld en vooral CD&V aan de manier waarop minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de kwestie afgelopen vrijdag heeft aangepakt. Toen maakte Bourgeois bekend dat de boskaart zou worden ingetrokken zonder de bevoegde minister Schauvliege daarvan op de hoogte te brengen.

Schauvlieges partijgenote en viceminister-president Hilde Crevits noemde die démarche van Bourgeois betreurenswaardig en hopelijk eenmalig. Open Vld’er Bart Tommelein zei verrast te zijn en vond dat dit “beter niet gebeurd was”.

“Ik heb niemand de zwartepiet toegespeeld”, verdedigde Bourgeois zich in De Ochtend. “Ik betreur dat nu op de communicatie gefocust wordt. (...) Ik begrijp dat iedereen het inhoudelijk eens is. Wat is dan het probleem als ik vertolk wat er in de regering leeft?” Volgens de minister-president was er ‘s morgens in de regering over gepraat en had hij aangekondigd de zaak van dichtbij tegen het licht te houden. “Het was Chefsache geworden.”

Het is nu afwachten hoe het bosbrandje kan geblust worden en op welke manier de regering-Bourgeois het heikele bosdossier zal aanpakken.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER