Direct naar artikelinhoud
EXPOTIPS

Ruw design of de intrigerende blik van Patrick Van Caeckenbergh? Deze tien expo's mag u deze week niet missen.

Collage van De Gulzige Slang, Patrick Van Caeckenbergh

U loopt constant verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit. 

1. Patrick Van Caeckenbergh, Les Loques de Chagrin (De Smartlappen)

Op volstrekt unieke en intrigerende wijze schematiseert, catalogiseert en brengt Patrick Van Caeckenbergh de wereld in kaart. Zijn nieuwste expositie gaat over het menselijk lichaam, de voedselketen, kosmologie en de evolutietheorie. Zijn oeuvre is als een boom, zegt Van Caeckenbergh zelf: alles is met elkaar verbonden en regelmatig groeien er nieuwe scheuten aan. Et voila. 

Tot 1 juli, Zeno X in Antwerpen. zeno-x.com

Patrick Van Caeckenbergh, Et Puis Pourquoi Sommes-Nous Faites en Viande?

2. De Biënnale van Venetië

Lichtvegen, korrel op het negatief en een beeld van ontblote vrouwenbenen in de lucht. Speels en verleidelijk, zo ziet het Belgisch Paviljoen op de Biënnale van Venetië eruit. Dirk Braeckman tekent voor een sublieme presentatie van nieuw en oud werk. Akkoord: het is niet bij de deur, maar zo ziet u dit (voor)jaar gelijk toch ook nog een beetje zon.

Lees hier ons verslag over de opening van het Belgisch Paviljoen in Venetië.

Tot 26/11 in Venetië. belgianpavilion.be & labiennale.org

2. De Biënnale van Venetië

3. After the flood

Als kind had fotografe Tine Guns last van epileptische aanvallen, waardoor ze kampt met zwarte gaten in haar geheugen. Haar werk gaat over tijd, geheugen en de vluchtige menselijke waarneming. Het decor voor haar nieuwe fotoreeks After the flood: een kunstmatig meer in Thailand. Door de bouw van een dam daar over stroomde een groot junglegebied en werden dieren met helikopters van de verdrinkingsdood gered. Ze zoekt de link tussen het echte verhaal en het bijbelse verhaal over de Ark van Noah, dat het collectieve geheugen toebehoort.

Tot 24/6, Ingrid Deuss Gallery in Antwerpen. ingriddeussgallery.com

Route, Tine Guns

4. WORDSWORDSWORDS

Nu schiet ons spontaan het refrein van Rihanna's Work te binnen, maar daarover gaat het hier niet. WORDSWORDSWORDS is een ode aan het woord. De disruptieve kracht van een paar welgemikte letters, hun symboliek, klank en de beelden die ze oproepen. Navid Nuur, Philippe Vandenberg, Bruce Nauman en nog een handvol kunstenaars vertellen wat taal voor hen betekent. 

Tot 15/8 in Gallery Sofie Van de Velde Nieuw Zuid, Antwerpen. sofievandevelde.be

4. WORDSWORDSWORDS

5. Anton Henning

Het stilleven met bloemen, het portret, het naakte model en het landschap, de Berlijnse kunstenaar Anton Henning omarmt de meest klassieke genres om een punt te maken: in de kunst is nog zoveel niet verteld. Henning speelt vooral met de clichés door traditionele elementen te vermengen met pornografische plaatjes. Want goede smaak, wat is dat eigenlijk? 

Tot 24/6 in Tim Van Laere Gallery, Antwerpen. timvanlaeregallery.com

Pin-up No. 198

6. Motohiro Takeda

Motohiro Takeda werd bekend met zijn foto's gemaakt zonder fototoestel. Tijdens zijn studie in New York raakte Takeda geobsedeerd door de camera obscura, en sindsdien gebruikt hij zijn eigen slaapkamer als projectieruimte. Zijn afdrukken zijn uniek omdat ze direct op lichtgevoelig papier werden vastgelegd. 

Tot 28/5 in galerie IBASHO, Antwerpen. ibashogallery.com

Motohiro Takeda

7. Het Wilde Ding 

Bij Maarten Van Severen denkt u wellicht aan uitgepuurd en minimalistisch design. Maar Het Wilde Ding legt de, welja, wilde ziel van de gevierde ontwerper bloot: een hout zonder vernis zodat de vlekkerige tafel herinnert aan de feestelijke avond nacht, of opgeschuurde aluminium meubels. Want het laatste wat Van Severen wil, is tamme consumptie objecten maken. Als toemaatje krijgt u ook nog ontwerpen en kunstwerken van andere Grote Namen als Dirk Braeckman en Berlinde De Bruyckere te zien, die steeds in verband staan met Van Severens werl.

Tot het voorjaar van 2018 in het Design Museum, Gent. 

'Forest', een foto die designer Maarten Van Severen in 2002 tentoonstelde in de galerie van Johan De Coker.

8. Chun Kwang Young 

Van Chun Kwang Young heeft u wellicht nog nooit gehoord. De Zuid-Koreaan kun(1944) studeerde in Philadelphia, was in eigen land ooit kunstenaar van het jaar en zijn werk is te zien van Tokio tot Amerika. In het prachtige Villa Empain toont hij zijn topwerken van 1998 tot nu. Veelal zijn het holistische, nauwkeurige werken vervaardigd uit hanji, een bijzondere papiersoort dat gewoon wordt uit de schors van moerbeibomen en dat in Korea al sinds de negende eeuw gebruikt wordt om te schrijven, als isolatiemateriaal of om geneesmiddelen in te bewaren. 

Tot 27/8 in Villa Empain, Brussel. villaempain.com

Aggregation16-JA010 (STAR2), Chun Kwang Young

9. Robert Mapplethorpe, een perfectionist

Met zijn hypergestileerde zwart-witfoto’s joeg taboedoorbreker Robert Mapplethorpe (1946-1989) de perfectie na. Talloze beelden prentte hij voorgoed in het collectieve geheugen, bewijst een grootse retrospectieve in Kunsthal Rotterdam - boordevol beroemdheden, bloemenstillevens en mannennaakt.

Lees hier ons verslag.

Tot 27/8 in de Kunsthal, Rotterdam. kunsthal.nl

9. Robert Mapplethorpe, een perfectionist

10. The Swimming Pool

Nog eentje voor als u snakt naar zwoele zomers. Jaren geleden nam Deanna Templeton een foto van haar man, de wereldberoemde skater/fotograaf Ed Templeton, die naakt baantjes trok in hun zwembad. "Ik hield enorm veel van de rust die dat beeld uitstraalde", stelde ze vast, en acht jaar lang zou ze foto's nemen van naakte zwemmers. De ultieme zomerse fotoreeks.

Lees hier ons interview met Deanna Templeton.

Tot 24/6 in Fifty One Too, Antwerpen. gallery51.com

Deanna Templeton