Vlaamse regering trekt veelbesproken boskaart in: Schauvliege zal nu werken aan alternatief

© BELGA

De Vlaamse regering heeft de veelbesproken kaart met zonevreemde bossen ingetrokken. Het is aan minister Schauvliege om nu een alternatief te voorzien.

adm

De beslissing om de gecontesteerde boskaart in te trekken, is op zich geen verrassing. Iedereen in de regering was het er eigenlijk ook over eens dat er te veel fouten en onnauwkeurigheden in de kaart zaten.

Maar dat minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vrijdag aankondigde dat de boskaart zou ingetrokken worden, zonder de bevoegde minister Schauvliege daarvan te verwittigen, veroorzaakte ergernis bij de coalitiepartners, met name bij CD&V.

LEES OOK. Bourgeois: “Het was mijn recht en mijn plicht om de boskaart in te trekken”

De Vlaamse christendemocraten vonden dat bevoegd minister Schauvliege door die démarche in haar hemd was gezet en bestempelden het optreden van Bourgeois als “deloyaal”.

Geen “fijne dagen”, maar de plooien zijn gladgestreken

Op een extra ministerraad maandagavond werden de plooien binnen de regering-Bourgeois gladgestreken. “Het zijn geen fijne dagen geweest. Maar we hebben een grondig gesprek gehad en de bladzijde is omgedraaid”, aldus minister Schauvliege. Over hoe de kwestie intern is uitgepraat wilden de leden van de regering weinig commentaar kwijt.

LEES MEER (+). Ze kwam weeral eens onder vuur, deze keer over de omstreden boskaart. Nu verdedigt Joke Schauvliege zich. “Bourgeois heeft chaos gecreëerd”

Inhoudelijk is beslist de bestaande boskaart in te trekken en het bijhorende openbaar onderzoek te schorsen. “De lokale besturen worden daarvan morgen (dinsdag, red.) op de hoogte gebracht”, aldus Schauvliege.

Alternatief

Minister Schauvliege krijgt nu de taak om “een alternatief” uit te werken. Het doel blijft om te komen tot een regeling voor de bescherming van de zonevreemde bossen in Vlaanderen. Dat staat ook in het regeerakkoord. Welke scenario’s daarbij op tafel liggen, kon minister Schauvliege nog niet zeggen. Bedoeling is wel om een oplossing uit te werken “met voldoende aandacht voor rechtszekerheid” en het is ook de ambitie om die oplossing nog deze regeerperiode af te ronden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen