© jvdv

‘Poepsimpele’ maar briljante uitvinding van Nederlanders lost hét toiletprobleem op

Toen Joren Straatman (24) vloekend merkte dat de bril van het toilet op school weer helemaal was ondergeplast, kreeg hij plots een briljante ingeving. Vier jaar later heeft de Nederlandse student aan de hogeschool van Amsterdam samen met drie medestudenten zijn idee vormgegeven in een poepsimpel én goedkoop apparaatje dat wc-brillen proper moet houden.

Geert Neyt

Plassen was nooit zo comfortabel dankzij de P-Pall, of het piesmaatje. Dankzij een geniale ingeving op het toilet van een student, kan iedereen vanaf volgende week een systeem kopen dat voorkomt dat mannen nog op de wc-bril plassen.

Joren Straatmans kreeg het idee toen hij vier jaar geleden tot zijn grote ergernis wou gaan zitten op een van de toiletten op school. “Het was helemaal ondergeplast, echt een ranzige boel”, zegt hij. “Ik had net een hoorcollege bijgewoond waarin werd gevraagd om alle problemen die zich die dag hadden voorgedaan te noteren en een oplossing voor ze te bedenken. Plots zag ik het voor mij: als een veer er nu eens voor zorgde dat de wc-bril automatisch omhoog ging staan en naar beneden moet worden gedrukt om op te gaan zitten, dan hadden we nooit nog vieze wc-brillen!”

Toen multimediastudent Joren vier jaar later voor het vak ondernemen op de Hogeschool van Amsterdam in twintig weken tijd een bedrijfje moest oprichten, wist hij meteen wat hij wou doen. “Dit was een uitgelezen kans om mijn oud idee te realiseren”, zegt hij. “Er was ook echt behoefte aan een oplossing voor deze dagelijkse ergernis: een Nederlandse marktstudie heeft uitgewezen dat 43% van de mannen liever niet in een urinoir plast omwille van het gebrek aan privacy en dat een derde van de mannen liefst zittend zou urineren. Wie dat niet kan, ergert zich.”

Teelbalkletser

© rr

Voor Joren aan de slag ging, speurde hij het internet af om te weten of zijn idee al niet bestond. “Ik vond verschillende elektronische systemen om de bril omhoog te laten klappen maar die kostten allemaal 300 euro of meer. Ik wou iets goedkoops ontwikkelen dat toepasbaar was op toiletten in de openbare ruimte.”

Voor zijn ambitieus project omringde Joren Straatmans zich met drie medestudenten: Sibout Gooszen (22) ontfermde zich over de website, Jeppe Oterdoom (23) werd aangetrokken omdat hij student werktuigbouwkunde is en Jairo Verlaan (22) bouwde het idee commercieel uit. Samen worden ze de plee-boys genoemd.

“Wij hebben heel wat tegenslagen moeten overwinnen”, zegt Joren. “De eerste veer die we van een leverancier als prototype kregen was veel te sterk zodat de bril bij het opstaan razendsnel omhoogklapte. Wij noemden die versie de nutslapper (de teelbalkletser, redactie). Oorspronkelijk probeerden we ook een veersysteem te ontwikkelen dat voor elke toiletpot kon worden gebruikt, maar dat bleek onmogelijk.”

Goede doel

© P-Pall

Na talrijke uren in en op het toilet, heeft het kwartet zijn P-Pall klaar. “Over twee weken beginnen we te verkopen”, zegt Joren, “maar de interesse is nu al groot. We hebben al veertig stuks verkocht aan sportclubs en particulieren en ook de hogeschool zelf overweegt de aankoop. Treinen, toiletwagens op festivals en de horeca kunnen er hun voordeel mee doen. Wie op restaurant een smerige wc-bril aantreft, stelt zich immers automatisch vragen over de hygiëne in de keuken.”

De P-Pall kost 29,95 euro. Van elk verkocht exemplaar gaat 1 euro naar een project dat sanitaire basisvoorzieningen aanlegt in ontwikkelingslanden. “Vuile wc’s of een gebrek aan toiletten zijn immers jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van 280.000 mensen op aarde”, legt Joren Staatmans uit.

Het vertrouwen in het succes is groot. Joren heeft zelfs de toestemming gekregen van zijn leerkrachten om zijn afstudeerstage in zijn eigen bedrijfje te lopen. Met de slogan: “We will make our toilets great again!”

Wie interesse heeft voor de P-Pall kan meer info vinden op de website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER