Direct naar artikelinhoud

"Aanslag Manchester heeft geen link met België, dreigingsniveau blijft op 3"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Het OCAD, het Belgische orgaan voor de dreigingsanalyse, heeft na een eerste analyse van de beschikbare inlichtingen en informatie geen link gevonden tussen ons land en de aanslag in Manchester. Dat meldt het kabinet van N-VA-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Het dreigingsniveau blijft dus onveranderd op 3, het op één na hoogste niveau. En ook de daaraan gekoppelde maatregelen blijven ongewijzigd.

Maatregelen in concertzalen
De Brusselse concertzalen Ancienne Belgique, Botanique, Paleis 12 en Vorst Nationaal houden na de aanslag in Manchester tijdens een concert van Ariana Grande vast aan de huidige veiligheidsmaatregelen. Die staan sinds de aanslagen in de Bataclan in november 2015 en met het huidige terreurniveau 3 al op hun hoogst.

Bij de verschillende concertzalen in Brussel is het antwoord quasi hetzelfde: "De veiligheidsmaatregelen staan al op het hoogste niveau sinds de aanslag in Bataclan in november 2015."

Waakzaamheid blijft geboden en dus stellen de concertzalen wel dat de veiligheidsmaatregelen nog een re-evaluatie krijgen om zeker te zijn dat alles op punt staat en de maatregelen nageleefd worden. De organisatie van de veiligheid gebeurt eveneens in samenspraak met de lokale politie.

Schrijnend
Voor AB-directeur Dirk De Clippeleir was het opnieuw schrikken toen het nieuws van de aanslag in Manchester doorsijpelde. "Dat is absoluut schrikken. Het is ook bijzonder pijnlijk, omdat het over een concert gaat waar veel jonge mensen aanwezig waren. Het is schrijnend, want het toont aan dat je zelfs met de huidige maatregelen nooit 100 procent zeker kan zijn. Tenzij je alles afgelast, maar dat is geen optie", aldus De Clippeleir.

"Aanslag Manchester heeft geen link met België, dreigingsniveau blijft op 3"