Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

CIA-directeur waarschuwde Moskou voor "schaamteloze" bemoeienissen bij verkiezingen

Gewezen CIA-baas John Brennan tijdens de hoorzitting.

Toenmalig CIA-directeur John Brennan heeft de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar besproken met Moskou. Hij kaartte de kwestie naar eigen zeggen aan bij Alexander Bortnikov, het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB.

Brennan zei tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat er in zijn ogen geen twijfel over bestaat dat Rusland zich vorig jaar "op schaamteloze wijze" heeft bemoeid met de verkiezingen. "Ze deden dat ondanks onze krachtige protesten en uitdrukkelijke waarschuwingen het niet te doen."

Moskou heeft actief Amerikanen, "wetend en onwetend", gerekruteerd om de Russen te helpen met hun bemoeienissen, aldus Brennan. De vroegere baas van de CIA zei ook bezorgd te zijn geweest omtrent rapporten van de inlichtingendienst over contacten tussen leden van de Trump-campagne en Rusland. "Ik stootte op informatie die dergelijke contacten aantoonde, en waarover ik bezorgd was", klonk het. 

Geheime informatie

Brennan verwees daarbij naar geheime informatie waarover hij in openbare zitting niet kon uitweiden. Op de vraag of Trump persoonlijke contacten met Russische regeringsinstanties zou hebben gehad zei Brennan daarover niets in openbare zitting te kunnen zeggen. Hij zei niet te kunnen zeggen of de contacten al of niet tot een samenwerking hebben geleid. 

De oud-chef van de buitenlandse inlichtingendienst stelde dat hij vermoedelijk de eerste Amerikaanse functionaris was die de vermeende bemoeienis besprak met Moskou. Hij waarschuwde Bortnikov begin augustus dat de relatie met Washington onder druk zou komen te staan door dergelijke praktijken.

De FSB-baas ontkende tijdens het gesprek dat Moskou probeerde de stembusgang te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump. Brennan informeerde daarna president Barack Obama en andere topfunctionarissen over zijn bevindingen. De verzamelde informatie is ook doorgespeeld aan de FBI, aldus Brennan.

Inlichtingenchef houdt lippen stijf op elkaar

Ook directeur van de nationale inlichtingendiensten Dan Coats nam vandaag plaats in de getuigenbank. Hij wou echter niet zeggen of president Donald Trump hem al dan niet heeft gevraagd om hem te helpen tegen het onderzoek van de FBI naar banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland. 

The Washington Post berichtte gisteren dat Trump aan NSA-directeur Mike Rogers en aan Coats onder meer had gevraagd om publiekelijk te ontkennen dat er bewijzen bestaan van collusie tussen zijn campagneteam en Rusland in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Coats wou het bericht bevestigen noch ontkennen. 

"Ik moet veel tijd doorbrengen met de president om kwesties van nationale veiligheid en inlichtingen te bespreken. Wij hebben een groot aantal onderwerpen op regelmatige basis besproken, maar ik dacht altijd dat het niet gepast was voor mij om daar publiekelijk verklaringen over af te leggen", hield Coats zich op de vlakte.