Direct naar artikelinhoud
Video

Kan beveiliging concerten nog scherper?

Kan beveiliging concerten nog scherper?

De kans is klein dat het optreden van Ariana Grande in het Sportpaleis doorgaat, maar het is nog niet officieel afgelast. Bij het Sportpaleis nemen ze voorlopig geen extra maatregelen. "We doen nu al wat we kunnen", luidt het. De organisatoren van We R Young, een festival voor kinderen en tieners morgen in Hasselt, doen dat wel.

Wie recent naar een concert in het Sportpaleis ging, weet het: er is veel security, agenten, militairen, en veiligheidsmensen die alle rugzakken controleren. Enkel wie een ticket heeft, mag binnen. Ouders raken de foyer dus niet in om op hun kinderen te wachten, zoals in Manchester. "

In principe laten wij niemand toe tijdens het concert, ook niet als het helemaal op het einde is", zegt Jan Van Esbroeck, concertorganisator van het Sportpaleis. "We proberen ook ouders aan te raden om niet voor de deur te komen staan. We hebben buiten bewapende veiligheidsagenten, dus we doen al heel veel."

Hasselt
In Hasselt verwachten ze morgen zo'n 2.500 tieners op het festival We R Young, allemaal jongeren tussen de 12 en 15 jaar. Er was al camerabewaking en politie, maar ze hebben nu nog extra maatregelen genomen. Veel vragen van ongeruste ouders zijn er nog niét, zeggen de organisatoren - maar ze willen niets aan het toeval overlaten.

Na de aanslagen in Parijs deed de regering sowieso enkele aanbevelingen: festivals en concerten zijn best afgesloten, bijvoorbeeld met omheiningen. Een beperkt aantal toegangen maakt alles overzichtelijker. En indien mogelijk, moet iedereen twee keer gecontroleerd worden voor ze binnengaan.