De Block weigert voorlopig terugbetaling van medicijn tegen zeldzame ziekte wegens “niet kosteneffectief”

© BELGA

Patiënten met cystische fibrose of taaislijmziekte zullen het geneesmiddel Orkambi voorlopig niet terugbetaald krijgen. De prijsonderhandelingen met de fabrikant zijn afgesprongen. “Het middel is niet kosteneffectief”, luidt het oordeel. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block blijft hopen dat de fabrikant “alsnog een aanvaardbaar voorstel doet”.

adm

De Belgische en Nederlandse overheid voerden samen prijsonderhandelingen met fabrikant Vertex, een Amerikaans farmaconcern, over het geneesmiddel Orkambi. Dat middel kan gebruikt worden voor de behandeling van een bepaald type cystische fibrose of taaislijmziekte. In België zijn er 500 patiënten met dit type, in Nederland 750.

Probleem is dat het geneesmiddel gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar kost. Nederland en België probeerden bij Vertex een lagere prijs te bedingen, maar dat is niet gelukt.

De conclusie van de Belgische en Nederlandse autoriteiten is eenduidig: het middel is niet kosteneffectief. Daarom is er een negatief advies gegeven en zijn de onderhandelingen met Vertex stopgezet.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block: “Wij willen dit middel ter beschikking stellen van onze patiënten en we willen daar een behoorlijke prijs voor betalen. Maar tegelijkertijd mogen we niet grote happen uit het budget halen voor één middel en daardoor veroorzaken dat we levensnoodzakelijke middelen niet meer kunnen terugbetalen.”

De Open Vld-minister hoopt dat Vertex “alsnog een voor ons aanvaardbaar voorstel doet”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen