Ouders dolgelukkig na vonnis "Na vier jaar is dochter eindelijk veilig voor haar grootvader"

Een koppel uit Zwevezele moet niet langer een dwangsom van 500 euro betalen aan de opa van zijn dochter. De rechter verbiedt na een lange strijd alle contact tussen de veroordeelde man en het meisje.

Geoffrey Sabbe en Olivier Scheir

“Zo gelukkig dat ik stond te beven en te wenen.” Zo reageerde K. uit Zwevezele gisteren na een arrest van het jeugdhof in Gent. De rechter in beroep besloot dat de vader van de vrouw niet langer het recht heeft om zijn 8-jarig kleinkind te zien. En dat K. en haar partner P. niet langer een dwangsom van 500 euro aan de man moeten betalen.

“Supergoed nieuws. Het was een strijd van vier jaar, maar na lang vechten is onze dochter eindelijk veilig. Ze zal nooit meer naar haar opa moeten gaan. Ze is zelf ook dolgelukkig”, zegt K.

De strijd tussen K. en haar vader L. (58) uit Wingene begon in 2013, toen de man een verzoekschrift bij de jeugdrechter indiende om zijn kleindochter te zien. K. stapte daarop zelf naar de politie en vertelde hoe ze in 2010 door haar vader werd aangerand. Tijdens een bezoek had hij haar onder haar badjas betast. Feiten die L. in de rechtbank uiteindelijk toegaf en waarvoor hij twaalf maanden cel met uitstel kreeg.

500 euro per maand

Maar ondanks de veroordeling voor aanranding besloot een jeugdrechter een maand later dat de man toch zijn kleindochter moest kunnen zien. Hij oordeelde dat het meisje een keer per maand vier uur lang naar het huis van haar opa moest worden gebracht. En telkens als dat niet gebeurde, moesten de ouders een dwangsom van 500 euro betalen.

Iets wat K. en haar partner P. tot vorige maand deden, zelfs al raakten ze zo financieel in de put dat de deurwaarder beslag kwam leggen op hun spullen. Tot overmaat van ramp wilden de grootouders de dwangsom laten optrekken naar 1.500 euro per maand.

Het gezin uit Zwevezele werd er radeloos van en zag zwarte sneeuw, maar gisteren kwam er licht aan het einde van de tunnel. Het jeugdhof verwierp het eerste vonnis en besloot dat de opa geen omgangsrecht meer mag hebben met zijn kleindochter. “Een terechte uitspraak”, zegt Frank Scheerlinck, advocaat van K. en P. “Want mocht er iets met het kind gebeuren, dan moet een jurist zijn verantwoordelijkheid opnemen. Voor de grootouders was het altijd meer een machtsspelletje.”

Scheerlinck en K. en P. zullen nu kijken om de dwangsommen en de kosten terugbetaald te krijgen. Volgens P. bedragen die meer dan 8.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen