Direct naar artikelinhoud
Kunst

Honden welkom als lid in het SMAK

Honden welkom als lid in het SMAK

Het SMAK in Gent geeft gepersonaliseerde lidkaarten uit voor honden. Baasjes die een foto opsturen van hun trouwe viervoeter, krijgen een gratis museumpasje voor het dier. Zelf moeten ze wel nog toegang betalen.

"Enkele jaren geleden was er een kunstverzamelaar die regelmatig naar het museum kwam met zijn hond", klinkt het bij museumdirecteur Philippe Van Cauteren. "Bij wijze van grap hebben we toen zo'n pasje gemaakt. Onlangs hebben we hetzelfde gedaan voor drie mensen die regelmatig met hun hond het SMAK komen bezoeken. Ik heb een foto van die hondenpasjes op mijn persoonlijke Facebook-pagina gezet en zo is de bal aan het rollen gegaan."

"Mensen zijn een groter gevaar dan dieren"
Philippe Van Cauteren

Veel regels zijn er niet, het museum rekent op het gezond verstand van de bezoekers. De honden blijven aan de leiband en wanneer het dier zijn behoefte doet, moeten de baasjes dat opruimen. "Normaal gezien zijn honden het gewoon om buiten hun behoefte te doen, dus ik verwacht niet meteen dat ze dat in ons museum gaan doen. Tot nu toe is dat alleszins nog nooit voorgekomen." Angst voor schade heeft de museumdirecteur niet: "Mensen vormen een veel groter gevaar voor kunstwerken dan dieren. Ik ben te positief ingesteld om nadelen te kunnen beschrijven."

Hoewel alle honden meer dan welkom zijn, verwacht het SMAK niet meteen een overrompeling. Gisteren was er slechts één bezoeker die met zijn hond het museum bezocht.