Direct naar artikelinhoud
Live

HERLEES - Betoging tegen Trump lokt 9.000 manifestanten naar Brussel

HERLEES - Betoging tegen Trump lokt 9.000 manifestanten naar Brussel

Donald Trump is goed en wel aangekomen in Brussel. Na een bezoek aan het Koninklijk Paleis, waar hij ontvangen wordt door koning Filip en koningin Mathilde, zet hij zijn drukke programma tijdens het tweedaagse bezoek aan België voort. Ondertussen betogen duizenden mensen tegen zijn beleid in onze hoofdstad. Volg alles hier live.

21:00 woensdag 24 mei 2017

Bij dezen sluiten we deze liveblog af voor vandaag. Meer updates vindt u op DeMorgen.be.

20:59 woensdag 24 mei 2017

De duizenden manifestanten die woensdag in het kader van de protestmars "Trump not welcome" door de hoofdstad zijn getrokken, zijn terug aangekomen aan het Noordstation. De betoging verliep volgens de politie "zonder incidenten".

Jaune Toujours - en straks Orchestre International du Vetex - sluiten de Trump-mars feestelijk af voor een bonte bende betogers.

Twitter bericht wordt geladen...

19:59 woensdag 24 mei 2017

Morgen wordt voor Donald Trump de drukste dag. In de voormiddag vergadert hij met premier Michel en de Franse president Macron. Daarna gaat het naar het Europagebouw voor een ontmoeting enkele Europese toplui. Trump en Macron zonderen zich daarna af op de Amerikaanse ambassade voor een werklunch.

De NAVO-top vindt in de namiddag plaats. Trump huldigt er samen met 28 andere staatshoofden het nieuwe hoofdkwartier in Haren officieel in. De wereldleiders zullen er naar verwachting een hartig woordje spreken over de toekomst van het militaire bondgenootschap: Trump liet al meerdere keren verstaan dat de Europese lidstaten hun financiële bijdrage aan de NAVO moeten opdrijven.

Voor first lady Melania is er morgen een apart programma. Ze bezoekt 's morgens een Brussels kinderziekenhuis. Daarna krijgt ze samen met de andere first ladies een rondleiding in een boetiek van luxemerk Delvaux. Afsluiten doen de dames in het gezelschap van koningin Mathilde in de koninklijke serres van Laken.

Trump en zijn gevolg verlaten ons land morgenavond rond 21 uur vanop de luchthaven in Melsbroek, voor een korte vlucht naar het Italiaanse Sicilië. Daar woont de president vrijdag een ontmoeting van de G7 bij.

HERLEES - Betoging tegen Trump lokt 9.000 manifestanten naar Brussel

19:58 woensdag 24 mei 2017

Bij een nieuwe telling maakt de politie gewag van 9.000 betogers in onze hoofdstad, de organisatie zelf klokte af op een kleine 12.000 man. De betogers zijn ondertussen opnieuw aangekomen aan het Noordstation.

Twitter bericht wordt geladen...

19:04 woensdag 24 mei 2017

De werkvergadering van president Trump en premier Michel is na een uurtje afgelopen. Na afloop zei onze premier dat hij een duidelijk verschil ziet tussen "de presidentskandidaat Donald Trump en de president Donald Trump". Het was volgens Michel "een gesprek zonder taboes met directe boodschappen van beide kanten".

President Trump in het Koninklijk Paleis.

18:43 woensdag 24 mei 2017

Uit een officiële telling blijkt dat 6.000 betogers meelopen in de protestmars. Dat meldt de politie.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

18:10 woensdag 24 mei 2017

Aan het Brusselse Noordstation zijn zonet duizenden manifestanten vertrokken voor een optocht door de hoofdstad, in het kader van de protestmars "Trump not Welcome". Verschillende sprekers - van onder meer de Vrouwenraad en Amnesty International - roepen op tot solidariteit.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

17:58 woensdag 24 mei 2017

"Jullie doen zeer goed werk in de strijd tegen terreur." Dat zou president Trump volgens Het Laatste Nieuws gezegd hebben voor de aanvang van een werkvergadering met premier Michel, die plaatsvindt op het Koninklijk Paleis. Hij zou onder meer verwezen hebben naar de aanslag in Manchester. "We zullen deze strijd winnen." Daarnaast liet hij zich ook ontvallen dat het "een hele eer" is "om hier te zijn".

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reydners, defensieminister Steven Vandeput en François de Kerckhove, Belgisch ambassadeur bij de Navo, zijn aanwezig bij de werkvergadering.

President Trump en premier Michel tijdens een werkvergadering in het Koninklijk Paleis.

17:33 woensdag 24 mei 2017

Aan het Brusselse hotel waar de Amerikaanse first lady Melania Trump vermoedelijk zal overnachten, is er massale politieaanwezigheid. De aangrenzende Waterloolaan is tussen de Naamsepoort en het Louizaplein afgesloten, zo stelt Belga ter plaatse vast.

17:32 woensdag 24 mei 2017

Door de aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump op de luchthaven in Melsbroek werd het treinverkeer tussen de aanpalende gemeentes Zaventem en Diegem in beide richtingen een tijd lang stilgelegd op politiebevel. Dat zeggen NMBS en Infrabel woensdag. Er reden ongeveer een half uur geen treinen op deze lijn, die onder meer Brussel met Leuven verbindt. Ondertussen is het treinverkeer wel hernomen, al zijn gevolgsvertragingen mogelijk, klinkt het.

16:56 woensdag 24 mei 2017

In het Noordstation stromen ondertussen duizenden betogers toe voor de "Trump not Welcome"-mars. Straks vertrekken ze voor een optocht doorheen de hoofdstad.

Veel betogers zijn ook ingegaan op de vraag van de organisatie om een roze "pussy hat" te dragen, een symbool voor vrouwenrechten dat ook tijdens de talloze women's marches na Trumps eedaflegging begin dit jaar, duchtig gedragen werd.

HERLEES - Betoging tegen Trump lokt 9.000 manifestanten naar Brussel
Het koningspaar met president Trump en zijn vrouw Melania.

16:55 woensdag 24 mei 2017

President Trump en zijn delegatie zijn gearriveerd aan het Koninklijk Paleis, waar hij samen met zijn vrouw Melania ontvangen zal worden door het koningspaar.

Die ontmoeting zal de normale duur van een audiëntie bij de koning hebben - zowat twintig minuten. Een ontmoeting tussen de koning en Trump beklemtoont de goede diplomatieke relaties tussen de twee landen. Het is ook belangrijk voor het imago van België. Tot slot vertegenwoordigt de koning bij zo'n verwelkoming het Belgische volk.

HERLEES - Betoging tegen Trump lokt 9.000 manifestanten naar Brussel

16:50 woensdag 24 mei 2017

De Brusselse binnenring en de E19 zijn opnieuw vrijgegeven, laat het Verkeerscentrum weten via Twitter.

Het is al de hele dag rustig op de Brusselse wegen, hoewel voor de komst van president Trump een aantal maatregelen zijn getroffen. In de onmiddellijke omgeving van de afgesloten tunnels is wel wat drukte, maar verder valt het heel goed mee. Dat is vernomen bij Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit.

Paemen vermoedt dat heel wat mensen thuis werken of een dagje vrij genomen hebben. "Wie nu moet vertrekken, raad ik aan dat even uit te stellen", zei ze rond 16.30.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:31 woensdag 24 mei 2017

Een stoet van gepantserde wagens vertrekt richting het Koninklijk Paleis, waar president Trump ontvangen zal worden door koning Filip.

Daarna is nog een onderhoud met de premier gepland. De koningin heeft Child Focus uitgenodigd om een presentatie te geven voor haar en Melania.

Twitter bericht wordt geladen...

16:24 woensdag 24 mei 2017

Donald Trump zet voor het eerst voet op Belgische bodem als president van de Verenigde Staten. Hij wordt opgewacht door premier Michel en diens vrouw.

De muziekkapel van het Belgische leger speelt voor de gelegenheid het Amerikaanse en het Belgische volkslied, terwijl president Trump en premier Michel op een klein podium luisteren.

President Trump en premier Michel op de luchthaven van Melsbroek.
President Trump en zijn vrouw Melania bij aankomst in Brussel.
De Air Force One landt in Brussel.

16:20 woensdag 24 mei 2017

Het Verkeerscentrum kondigt via Twitter aan dat er nu tijdelijk verschillende snelwegen ten oosten van Brussel afgesloten worden.

Twitter bericht wordt geladen...

16:07 woensdag 24 mei 2017

De twee vliegtuigen van president Trump en de Amerikaanse delegatie zijn geland in Brussel. Het is nu wachten tot de president uitstapt.

Veiligheidsmensen controleren het tarmac.

Twitter bericht wordt geladen...

15:45 woensdag 24 mei 2017

Alles staat klaar om de Amerikaanse president te ontvangen op de militaire luchthaven van Melsbroek, waar de Air Force One kort voor 16.00 uur zou landen. Premier Charles Michel en zijn vriendin zullen Donald Trump en first lady Melania welkom heten.

De trap waarlangs Trump voor het eerst als president voet op Belgische grond zal zetten, staat al klaar. Premier Michel was naar verluidt al een uur op voorhand ter plekke. Hij komt er beter vanaf dan de tientallen journalisten, die al om 13.30 uur aanwezig moesten zijn voor identificatie en veiligheidscontroles.

Omstreeks 15.20 uur begon een repetitie van de ontvangst. De fanfare van het leger zal een streepje muziek spelen voor de Amerikanen. Verderop staan enkele rijen luxewagens en tientallen politiemotoren klaar om de president en zijn gevolg snel naar het centrum van Brussel te brengen.

Ook in het centrum van Brussel, zoals het Warandepark, zijn er massaal veiligheidsmensen aanwezig.
De gepantserde voertuigen die president Trump zullen vervoeren, staan al klaar in Melsbroek.

Twitter bericht wordt geladen...

15:32 woensdag 24 mei 2017

De Amerikaanse Belgen Sarah Markewich en dochter Ayla zijn op weg naar de Trump-betogingsmars, die om 17 uur begint aan het Brusselse Noordstation.

Sarah: "Trump heeft de elegantie van Obama ingeruild voor grofheid. Omdat ik daartegen niet kon protesteren in de VS, doe ik dat hier. En ik wil mee een boodschap uitsturen van vrede en liefde en niet meegaan in Trumps retoriek van oorlog en haat."

Ayla: "Wij komen op straat omdat hij met zijn beleid haat zaait onder bevolkingsgroepen, terwijl we meer dan ooit moeten samenwerken."

HERLEES - Betoging tegen Trump lokt 9.000 manifestanten naar Brussel
'Trump heeft de elegantie van Obama ingeruild voor grofheid'
Sarah Markewich

15:03 woensdag 24 mei 2017

De spanning stijgt in onze hoofdstad. Een uur voor de aankomst van het Amerikaanse staatshoofd, zijn de grote middelen merkbaar die de Brusselse politie inzet om verschillende gevoelige plaatsen te beveiligen en bewaken. Vooral in de omgeving van het koninklijk paleis, de Amerikaanse ambassade en The Hotel is de politie-aanwezigheid fel verhoogd en patrouilleren meer militairen, maar ook de omgeving van het Stefaniaplein, waar de Turkse president Erdogan zal overnachten, wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Wie vandaag en morgen naar Brussel moet, stelt z'n verplaatsing beter uit. Trump zal het verkeer immers helemaal lamleggen. Hier vindt u een overzicht.

Politieagenten en militairen bewaken de Europese wijk.

Twitter bericht wordt geladen...

14:42 woensdag 24 mei 2017

Donald Trump heeft Rome verlaten en is op weg naar ons land, waar hem een druk programma wacht:

• 16 uur: Donald Trump en first lady Melania landen op de militaire luchtbasis van Melsbroek. Het vliegverkeer wordt kort voor aankomst van het vliegtuig even helemaal stilgelegd. Trump wordt er opgewacht door premier Charles Michel.

• 16.10 uur: Trump stapt aan boord van 'The Beast', een gepantserde wagen die bestand is tegen kogelinslagen, granaten en zelfs chemische aanvallen, en rijdt richting het centrum van Brussel. De karavaan met minstens zestien voertuigen zet koers richting koninlijk paleis.

• 16.30 uur: De president wordt verwacht bij koning Filip en koningin Mathilde.

• 16.45 uur: In het paleis trekken Donald Trump en premier Charles Michel zich terug voor een werkvergadering.

• 17 uur: Start van de betogingsmars tegen de president. De politie verwacht ongeveer 10.000 manifestanten. De tocht vertrekt aan het Noordstation.

• 17.30 uur: De president en zijn first lady laten zich naar hun 'hotel' rijden. Waar de president de nacht zal doorbrengen, blijft voorlopig nog een goed bewaard geheim. Het wordt wellicht de Amerikaanse ambassade.

• 20 uur: Gaat Trump vanavond ergens in het Brusselse dineren? Volgens de jongste briefing zou hij de voeten onder tafel schuiven in de ambassade zelf, maar dat is nog niet zeker.

Donald Trump en zijn vrouw Melania bij vertrek op de luchthaven van Rome.
De Air Force One op de luchthaven van Rome.

14:26 woensdag 24 mei 2017

President Trump bracht vanmiddag een bezoek aan het Vaticaan, waar hij paus Franciscus ontmoette. "Hij heeft iets, hij is echt goed, we hadden een fantastisch gesprek en we hadden een fantastisch bezoek", zei de Amerikaanse president achteraf.

In een mededeling zegt het Vaticaan dat het gesprek "hartelijk" verliep. De paus heeft één van zijn belangrijkste bekommernissen, de migratie, aangesneden. Beide leiders hadden het over de situatie in het Midden-Oosten en de bescherming van christelijke minderheden. Zij hebben een "gezamenlijk engagement" uitgesproken ten voordele van het leven, vrijheid van godsdienst en van mening. Beiden zijn immers tegen abortus en gaan ervan uit dat christenen bewust ook ertegen gekant zijn.

Trump bracht met zijn vrouw Melania ook een bezoek aan de Sixtijnse kapel.

HERLEES - Betoging tegen Trump lokt 9.000 manifestanten naar Brussel
HERLEES - Betoging tegen Trump lokt 9.000 manifestanten naar Brussel