© archief

NSZ: “Schaf uitkering voor ouderschapsverlof af”

Tussen 2007 en 2016 is het aantal uitkeringen voor werknemers die ouderschapsverlof opnemen met maar liefst 74 procent gestegen. Een verontrustende evolutie, vindt NSZ. De ondernemersorganisatie is niet tegen het principe van ouderschapsverlof, maar vraagt zich wel af of een uitkering hiervoor noodzakelijk is. “Wie deeltijds werkt, krijgt er toch ook geen uitkering bovenop?”

Het gewoon tijdskrediet is door de strengere toegangsvoorwaarden het voorbije jaar gedaald. Positief nieuws voor de kleine ondernemers met enkele personeelsleden, vindt het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen). Tijdskrediet leidt immers niet alleen tot administratieve rompslomp voor de ondernemers maar ook en vooral voor moeilijkheden bij de vervanging van de betrokken werknemer.

Toch mogen ondernemers niet te vroeg victorie kraaien , zegt NSZ, want het ouderschapsverlof blijft toenemen. Jaar na jaar neemt het aantal werknemers en ambtenaren dat ouderschapsverlof opneemt toe, zo blijkt uit cijfers van de RVA. In het tweede trimester van dit jaar werden gemiddeld 59.467 uitkeringen ouderschapsverlof betaald. Vorig jaar in dezelfde periode waren er dat gemiddeld 57.762 . Jaar na jaar maken meer werknemers en ambtenaren gebruik van ouderschapsverlof. Op 10 jaar tijd is het aantal uitkeringen met ruim 74 procent toegenomen. En dat is volgens het NSZ een verontrustende evolutie.

“Alle beetjes helpen voor begrotingstekort”

De organisatie is voorstander om de uitkering die nu verbonden is aan ouderschapsverlof, af te schaffen. “Wie voltijds ouderschapsverlof opneemt, krijgt nu een maandelijkse uitkering van 802 euro bruto, halftijds ouderschapsverlof is goed voor een maandelijkse uitkering van 401 euro en ouderschapsverlof volgens het 1/5-stelsel 136 euro. Jaarlijks kost ouderschapsverlof de overheid zo’n 150 miljoen euro. Aangezien we de komende jaren nog verschillende miljarden moeten besparen om ons begrotingstekort weg te krijgen, helpen alle beetjes”, klinkt het in een persbericht.

Voor NSZ is het duidelijk: alleen thematische verloven met een bepaalde reden, zoals de opvang van een ziek of gehandicapt familielid en kind, het verlenen van palliatieve zorgen of het volgen van erkende opleiding, zouden nog gefinancierd mogen worden door de overheid. Andere verloven mogen blijven bestaan, maar dan volledig op kosten van de opnemer. Dat is niet meer dan logisch. Wie bijvoorbeeld bewust deeltijds werkt, krijgt daar ook geen uitkering voor.

Liever alternatieve maatregelen

Daarnaast is NSZ voorstander van alternatieve gezinsvriendelijke maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn voor werknemer én werkgever. Een meer flexibele arbeidswetgeving, met meer onder meer aandacht voor telewerk, en meer en goedkopere kinderopvang op maat moeten daarbij de norm zijn. Nu is het soms, gezien de stevige kostprijs voor kinderopvang, voordeliger om thuis te blijven bij de kinderen in plaats van te werken. Dat is niet logisch, maar door in te zetten op goedkopere kinderopvang kan daar verandering in gebracht worden. Een substantieel deel van die financiële steun zou voor NSZ naar de zelfstandige kinderopvang gaan omdat die nu al een stuk flexibeler is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer