Direct naar artikelinhoud
Aanslag Manchester

Geen huldiging voor Manchester United na winst Europa League

Geen huldiging voor Manchester United na winst Europa League

Er komt geen officiële huldiging voor Manchester United, dat gisteravond ten koste van Ajax de Europa League heeft gewonnen. De 2-0-zege is opgedragen aan de 22 slachtoffers van de aanslag eerder deze week in de Britse stad. 

"Het was een belangrijke avond voor de stad en voor het land"' zo vatte clublegende David Beckham de finale samen. De gedachten van de spelers, van wie slechts een paar echte Mancunians zijn, waren voor en na het treffen met Ajax bij de tragische gebeurtenis van maandavond. 

Een officiële huldiging komt er dus niet. Het wordt als ongepast gezien om te gaan feestvieren. Bovendien zou het voor extra complicaties zorgen in een nerveuze stad waar de jacht op terroristen en bommenmakers in volle gang is. 

Volgens oud-speler Phil Neville was een overwinningsparade wel op zijn plaats geweest. "Toen we de Champions League wonnen, reden we met de trofee door de stad om te eindigen bij de Manchester Arena", zei hij op de televisie. "Voetbal kan geweldige dingen teweeg brengen."

Noodfonds

De twee grote voetbalclubs van Manchester hebben donderdag een miljoen pond (ruim 1,15 miljoen euro) toegezegd aan het We Love Manchester-noodfonds voor slachtoffers van de aanslag en hun nabestaanden. Manchester United-speler Wayne Rooney doneerde 100.000 pond.

Naast voetbal speelt ook muziek een grote rol in het rouwende Manchester. Na een minuut stilte bij de bloemenzee op St Ann's Square begon een vrouw spontaan de Oasis-hit 'Don't Look Back in Anger' te zingen, waarna andere aanwezigen begonnen mee te zingen. Elders in de stad bezocht koningin Elizabeth gewonde jongeren in een van de ziekenhuizen.

In Londen heeft ook Chelsea beslist geen overwinningstoer door de stad te houden. Wel gaat zondag de marathon van Manchester door.