© Belgisch ministerie van Financiën

Monstervangst in Antwerpse haven: douane neemt 90 miljoen sigaretten in beslag

De Antwerpse douane heeft vorige week in de haven 89.698.760 stuks sigaretten in beslag genomen. De vangst is een van de grootste ooit in de haven van Antwerpen, meldt de FOD Financiën vrijdag.

© Belgisch ministerie van Financiën

De sigaretten zaten in acht containers komende uit Port Said (Egypte), en waren bestemd voor een Nederlandse firma. Het gaat om zogenaamde ‘Cheap Whites’. Dat zijn sigaretten van merken die in België niet geregistreerd zijn, zoals ‘Jin Ling’, ‘President Gold’, ‘Em@il Red’ en ‘Em@il Blue’. Doordat het om niet in België geregistreerde merken gaat, is de namaakwetgeving ook niet van toepassing. Sinds 2014 zijn in België bijna uitsluitend nog zulke ‘Cheap White’ sigaretten, al dan niet nagemaakt, in beslag genomen.

De douane deed de vangst door samenwerking met de Franse douanediensten en OLAF, het Europees bureau voor Fraudebestrijding. “Ik wil alle betrokken diensten, en de Belgische douane in het bijzonder, feliciteren met deze recordvangst”, zegt Johan Van Overtveldt, minister van Financiën. “De strijd tegen illegale producten en fraude staat hoog op de agenda en dat zien we ook in de geboekte resultaten.”

© Belgisch ministerie van Financiën

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER