Direct naar artikelinhoud
Kunst

Jeff Koons pleegt (dan toch geen) plagiaat

De 'Seated Ballerina' van Jeff Koons in Rockefeller Center, New York.

Op 12 mei onthulde Jeff Koons voor het Rockefeller Centre in New York een beeld van formaat: een opblaasbare ballerina van 15 meter hoog. "Plagiaat", schreef Twitter. Niet echt, zo blijkt nu.

De opblaasbare ballerina in New York is een extra grote versie van Seated Ballerina - een ruim twee meter hoog roestvrijstalen beeld dat Koons eerder maakte. Foto's van de imposante opblaasballerina gingen de wereld over, waarna er opeens reacties uit Oekraïne kwamen waarin het woord plagiaat viel.

De creatie van Koons zou sprekend lijken op het 19 centimeter hoge beeldje Balerina Lenochka van de in 1993 overleden Oekraïnse kunstenares Oksana Zhnikrup. Zij had dat gemaakt in dienst van een keramiekfabriek in Kiev, waar ze in 1955 een baan als beeldhouwer had gekregen.

Twitter bericht wordt geladen...

De treffende gelijkenis werd woensdag aan de orde gesteld in een artikel van Artdependence, een onlinemagazine. De schrijfster van het stuk had de galerie van Koons om commentaar had gevraagd, maar geen antwoord gekregen.

Dat kwam een dag later alsnog van een medewerker van het bedrijf van Koons: "Wij zijn ons bewust van Oksana Zhnikrups werk en hebben een licentie om het te gebruiken." Geen plagiaat dus, volgens de best verdienende kunstenaar in Amerika, maar een gevalletje uitvergroting.