© HBVL

Automobilisten vier kilo zwaarder dan fietsers

Wie voor verplaatsingen vaak de auto neemt, weegt gemiddeld vier kilo meer dan wie die verplaatsingen met de fiets doet. Dat blijkt uit het PASTA-project, dat bestudeert hoe verschillende vormen van transport een effect hebben op de fysieke activiteit en de gezondheid. “Actiever zijn komt niet alleen je gezondheid ten goede, het spaart ook geld uit en verbetert de levenskwaliteit”, zo klinkt het.

elaw

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) vormt samen met een internationale groep experten en de Wereldgezondheidsorganisatie PASTA. De onderzoekers van het PASTA-project ondervroegen 11 000 vrijwilligers uit zeven Europese steden, waaronder Antwerpen. De onderzoekers vroegen hen naar hoe ze zich verplaatsten in de stad, welke vervoersmiddelen ze gebruiken en hoe lang ze onderweg zijn. Daarnaast gaven de vrijwilligers ook informatie over hun gezondheid, lengte, gewicht en hun ervaring met wandelen en fietsen. Uit de analyse bleek dat automobilisten gemiddeld vier kilogram meer wegen dan diegenen die ook fietsen.

“Mensen die fysiek niet actief zijn, hebben een grote kans om daardoor chronische ziektes te ontwikkelen zoals sommige kankers, een herseninfarct of een hartaanval”, zegt Dr. Adrian Davis, expert transport en gezondheid en lid van de wetenschappelijke adviescommissie van PASTA. “Ook lopen ze een hoger risico op overgewicht. Het onderzoek toont aan dat hoe we ons voortbewegen in steden een belangrijke rol speelt in de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging.” Volgens Davis combineer je fysieke activiteit het best met je woon-werkverplaatsing in plaats van nadien nog naar de fitness te gaan. “Actiever zijn komt je gezondheid ten goede, spaart geld uit en verbetert je levenskwaliteit. Een actieve verplaatsing van dertig minuten valt gemakkelijk in te passen in je drukke dagelijkse agenda.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer